Rinoplastia, operația estetică ce modifică forma și mărimea nasului. Ce preţ are această intervenţie complexă?

Rinoplastia, operația estetică ce modifică forma și mărimea nasului. Ce preţ are această intervenţie complexă?

Rinoplastia este considerată una din cele mai complexe și mai delicate operații estetice!

Specialistul Kfetele.ro, Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică, îți dă toate informațiile pe care le consideră importante de știut despre operație, vindecare și rezultat, informații pe înțelesul pacienților.

Ce este rinoplastia? Ce anume corectează ea? Care sunt motivele pentru care pacienții apelează la această operație?

Dr. Daniela Diveică: Rinoplastia se efectuează atunci când pacientul își dorește un nas mai frumos, în armonie cu chipul. Operația se face în scop estetic, în principiu, de lifting și întinerire, și aici mă refer la vârful de nas coborât sau îngroșat odată cu înaintarea în vârstă. În anumite cazuri însă, motivul poate fi deformarea nasului în urma unei traume, a unui accident și dorința de a corecta și de a scăpa, desigur, de acest complex.

Rinoplastia este o operaţie complexă [Sursa foto: arhivă medic Daniela Diveică]

Rinoplastia corecteaza mărimea nasului – atunci când ne dorim un nas mai mic; grosimea nasului – atunci când ne dorim un nas mai subțire; vârful nasului – aici vorbim despre o remodelare, în sus; corectează nările, narinele – le îngustăm; unghiul dintre nas și buza superioară și asimetrii – adică corecția nasului strâmb.

Cine apelează la rinoplastie? Ce ar trebui să știe fiecare pacient?

Dr. Daniela Diveică: La această intervenție chirurgicală estetică apelează atât femeile, cât și bărbații. În timp ce doamnele sunt cele mai preocupate de îmbunătățirea formei nasului, bărbații nu sunt deranjați neaparat de forma lui, cât sunt interesați să corecteze anumite asimetrii sau să scape de “cocoașa nazală”. La femei însă, lucrurile stau diferit, după cum am spus, multe dintre ele fac eforturi mari de a masca anumite imperfecțiuni ale nasului cu “contouring make-up”.

Printre lucrurile esențiale pe care fiecare pacient ar trebui să le știe este faptul că rezultatul final al operației de rinoplastie este considerat definitiv abia după un an. Așadar, pacientul, fie el bărbat sau femeie, trebuie să aibă răbdare și să nu se demoralizeze dacă, după o lună, două, trei de la intervenție, rezultatul nu este cel dorit. Mai mult, există cazuri în care este posibil să fie nevoie de o intervenție secundară pentru ca rezultatul final să fie cel dorit.

Rinoplastia este una dintre cele mai complexe operații estetice, este o operație de mare finețe, care necesită o tehnică de operare impecabilă.

Cum se realizează operația de Rinoplastie? Ce trebuie să știe pacientul înainte de această operație, dar și după?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Dr. Daniela Diveică: Pacientul trebuie să știe că rinoplastia se realizează sub anestezie totală și durează în medie 3 ore, și că înseamnă corecția tuturor structurilor nazale, atât cele cartilaginoase cât și cele osoase.

Dacă ne referim la rinoplastia parțială, atunci vorbim doar despre corecția structurilor cartilaginoase. Desigur, și perioada de refacere este mai scurtă.

 

Rinoplastia se realizează de obicei prin metoda închisă, mai exact, metoda în care toate inciziile sunt în interiorul nărilor și nu există nicio cicatrice exterioară, dacă vorbim despre prima intervenție asupra nasului. În cazul operației secundare,  corecțiile se pot face fie printr-o altă rinoplastie închisă, dar cel mai adesea printr-o rinoplastie deschisă. Și acest lucru ce înseamnă? Dacă se dorește modificarea vârfului nasului și în zona de mijloc, se face o incizie minimă, puțin vizibilă.

 

Mai trebuie să precizam că în această operație se poate include sau nu corecția de deviație de sept (septoplastie).

Înainte de operația de rinoplastie, pacientul va fi informat despre anumite medicamente care ar trebui evitate, cum ar fi anticoagulantele, va fi nevoit să facă analize de sânge preoperatorii, ecografii, EKG și alte analize considerate relevante de la un pacient la altul. În cazul femeilor, se recomandă ca operația să nu se realizeze atunci când se află în perioada menstruală. De asemenea, este indicat să se oprească fumatul, în cazul celor care fumează, iar în dimineața operației, nu trebuie să mănânci și nici să bei nimic.

Ce preţ are rinoplastia, una dintre cele mai populare intervenţii estetice?

Cum am spus, rezultatul final este considerat definitiv la un an de la intervenție.  Procesul de vindecare după o rinoplastie continuă mai multe săptămâni după operație. Însă, imediat după intervenția care durează aproximativ 3 ore, pacientului i se va aplica pe nas o atelă metalică sau gipsată, și un pansament special. De asemenea, va primi medicamentația specială care va ține sub control durerea.

Etapele vindecării unei rinoplastii. Care sunt pașii? Când își poate relua activitatea un pacient care a făcut rinoplastie?

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Dr. Daniela Diveică: Deși se depun toate eforturile ca pacientul să depășească mai ușor perioada post operatorie, aceștia trebuie să fie pregătiți pentru că vor exista totusi niște simptome, simptome care fac parte din procesul normal natural de vindecare după o astfel de intervenție chirurgicală.

Și când spun simptome, vorbesc despre edem, echimoză, dureri de cap și disconfort, care, desigur, pot fi controlate cu medicație specifică și aplicații locale reci.

Pacienții ar trebui să mai știe că, în primele zile, umflăturile și vânătăile de la nivelul feței se pot chiar accentua. Dar acest lucru este normal, ele se vor estompa treptat, dupa 7-10 zile de la operație. Până când edemul local dispare, este recomandat ca pacientul să mențină capul la un nivel mai înalt decât restul corpului.

Rinoplastia este o operaţie complexă [Sursa foto: arhivă medic Daniela Diveică]

Reluarea activităților normale, ușoare, este posibilă imediat ce pacientul se va simți în stare. Pansamenetele nazale și atelele sunt îndepărtate, de regulă, în primele 7 zile de la intervenție. Există cazuri în care atelele trebuie purtate până la 21 de zile.

Așadar, ca să răspund întrebării, pacientul va putea relua activitatea zilnică după prima săptămână. Dacă echimozele și iritațiile pielii de la nivelul nasului nu au trecut, pot fi estompate, acoperite cu farduri cosmetice.

Ca și recomandări, în primele 3 săptămâni, să spunem, este indicat ca pacientul să evite să poarte ochelari sau să sufle nasul. De asemenea, se recomandă utilizarea cremelor cu protecțive UV.

Pe o perioadă de cel putin 5 luni, pacientul trebuie să aibă grijă permanent la lovituri sau traumatisme.

Şi, să nu uităm un aspect extrem de important... Cât costă rinoplastia? Ei bine, preţul unei astfel de intervenţii variază între 3000 şi 5000 de euro, în funcţie de tipul operaţiei dorite de pacient.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte