Contactul sexual anal este considerat ca fiind cel mai nesigur tip de sex, fiind asociat cu diferite riscuri potentiale ce nu sunt prezente in cazul sexului vaginal sau oral.
Sexul anal creste riscul de infectii bacteriene
Lipsa de lubrifiere si fragilitatea tesuturilor sunt factori ce maresc riscul de leziuni atunci cand are loc contact sexual anal.
Scaunul trece prin rect si anus atunci cand paraseste organismul, iar din alcatuirea sa fac parte si bacteriile. Acestea profita de leziunile existente si le folosesc drept poarta de intrare in organism. Acest lucru creste riscul de formare a abceselor anale, infectii profunde ale pielii, ce necesita tratament cu antibiotice.
Pentru a minimiza acest risc, persoanele care realizeaza acest tip de contact sexual trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
- folosirea unui lubrifiant pe baza de apa pentru a reduce riscul de rupturi tisulare;
- folosirea prezervativelor si schimbarea acestora atunci cand se alterneaza intre sexul anal si cel vaginal;
- intreruperea contactului sexual daca apare durere sau disconfort.
De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca utilizarea spermicidelor poate creste riscul de iritatie anala. Astfel, se recomanda evitarea folosirii produselor cu spermicide in timpul sexului anal.
Citeste si: Iulia Albu, mesaj nou pentru Andreea Bălan. Ce i-a transmis de această dată
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sexul anal creste riscul de infectii cu transmitere sexuala
Alaturi de infectiile bacteriene, sexul anal este insotit si de cresterea riscului de infectii cu transmitere sexuala. Mecanismul de producere este acelasi, tegumentele avand sanse mari sa se rupa in timpul sexului anal.
Cele mai frecvente infectii ce se pot transmite prin acest mod sunt:
- Chlamydia;
- Gonoreea;
- Hepatita;
- HIV;
- Herpesul.
De foarte multe ori, afectiunile de acest tip sunt cronice, neexistand tratament curativ. Conform unor studii recente, sexul anal este cel mai riscant comportament sexual asociat cu infectia HIV.
De asemenea, partenerii pasivi au de 13 ori mai multe riscuri de a prelua infectia cu HIV de la partenerii activi.
Riscul transmiterii infectiilor sexuale poate fi diminuat daca se utilizeaza prezervativele.
Totusi, prezervativele nu sunt 100% eficiente in prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala.
Specialistii recomanda ca persoanele care prezinta un risc crescut de a se infecta cu virusul imunodeficientei umane sa ia in calcul profilaxia de preexpunere (PrEP).
De asemenea, trebuie sa se tina cont de tipul de lubrifiant folosit, deoarece lubrifiantii pe baza de ulei pot deteriora prezervativele din latex.
Citeste continuarea aici.