S-au luat măsuri drastice după tragedia petrecută la Suceava.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a aplicat deja noile reguli în ceea ce privește tehnica botezului, după tragedia de la Suceava, în urma căreia un bebeluș a murit după scufundarea în cristelniță.
"Pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni, 8 februarie", a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, potrivit adevarul.ro.
Concret, preoţii nou hirotoniţi vor trebui să solicite sprijinul unui preot cu experienţă clericală pentru a oficia Taina Sfântului Botez.
Se impun noi reguli în ceea ce privește Botezul
Preotul cu mai multă experienţă va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
De asemenea, înainte de a începe ceremonia propriu-zisă, preotul va solicita familiei informaţii despre starea de sănătate a bebeluşului. Acesta va trebui informat în cazul în care bebelușul este născut prematur sau dacă suferă de boli care i-ar pune în pericol viaţa în timpul scufundării în cristelniţă.
Copiii care plâng nu vor mai fi scufundaţi
Conform prevederilor canonice, botezul se face prin afundarea de trei ori în apa sfinţită. Ca excepţie de la regulă, în cazurile în care bebelușul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este "fraged" ca vârstă (sub 40 zile) sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului), „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului.
Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului", mai spus ÎPS Calinic.
În ceea ce priveşte motivul pentru care a luat aceste măsuri, arhiepiscopul Calinic spune răspicat: „ Trebuie să apelăm la logică! Se găsesc întotdeauna soluţii".