O nouă categorie de cetățeni români va beneficia de drepturi de pensie în urma semnării unui acord istoric de către ministrul Muncii, Marius Budăi.
Astfel, cetățenii români care au acumulat timp de muncă și au contribuit la sistemele de pensii din România și SUA vor putea beneficia de cumul.
Citește și: Tichete sociale de Paște 2023. Milioane de femei din România vor primi câte 200 de lei de la primărie
Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare
Ministrul Muncii, Marius Budăi, și ambasadorul SUA în România, Kathleen Cavaletz, au semnat, joi, un acord pentru protejarea drepturilor de pensie ale lucrătorilor români și americani din regiunile respective.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, documentul va permite utilizarea vechimii în muncă în România și SUA pentru deblocarea drepturilor de pensie pe baza principiului cumulării, fiecare țară acordând o pensie proporțională în funcție de vechimea în muncă efectuată în sistemul propriu.
De asemenea, acordul include prevederi privind exportul pensiilor, cu excepția în cazul României pentru prestațiile speciale necontributive în bani, pentru a facilita mobilitatea pensionarilor din ambele țări și pentru a menține accesul la drepturile de pensie plătite.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
La ce se referă documentul
De asemenea, documentul se referă la dubla povară a contribuțiilor de securitate socială pentru lucrători și la aplicarea legislației existente pentru a evita riscul ca lucrătorii să nu fie acoperiți de niciunul dintre sistemele de securitate socială.
În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul ambelor țări, acordul prevede scutirea reciprocă de la plata contribuțiilor de securitate socială către sistemul național al țării de detașare, pentru a proteja lucrătorii și angajatorii, precum și pentru a clarifica procedurile administrative implicate.
Odată semnat, acordul va fi ratificat ca lege de către Parlamentul României, informează Mediafax.
Modificări pentru noua lege a pensiilor
Ministrul Muncii a discutat și despre prevederea din noua lege a pensiilor legată de pensionarea opțională la 70 de ani. Astfel, Marius Budăi este de părere că aceasta nu are niciun sens, dacă luăm în considerare că speranța de viață din România.
„Nu știu de ce aceste lucruri (n.r. creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni.
Citește și: Care vor fi pensiile femeilor din România, în funcție de salariu. Cum se calculează banii româncelor