Aproximativ 30% din populatia lumii (2.1 miliarde de oameni) este obeza sau supraponderala, dintre acestia 1 din 5 fiind copii, potrivit euroactiv.ro.
Costul afectiunilor asociate obezitatii continua sa creasca, reprezentand intre 1% si 3% din totalul cheltuielilor pentru sanatate din majoritatea tarilor, de aceea guvernele, factorii de decizie, trebuie sa-si concentreze eforturile pe masurile de preventie.
Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii- AESO semnaleaza ca „obezitatea nu se vindeca”, este progresiva, suprapunandu-se peste tiparul bolilor cronice. Managementul ei trebuie facut in echipa: medic specialist, psiholog, dietetician, pacient. Echipa medicala multi-disciplinara are notiunile stiintifice despre boala si tratamente, iar pacientul are experienta sa de viata si de cooperare cu boala.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
“ Desi este recunoscuta ca boala incepand cu 1950, obezitatea inca reprezinta una dintre cele mai provocatoare probleme de sanatate ale secolului al XXI–lea.
In cadrul Forumului European de Obezitate, in prezenta a peste 100 de oameni de stiinta, cercetatori si reprezentanti ai programelor nationale de prevenire a obezitatii infantile, s-a subliniat din nou rolul major al preventiei prin programe de educatie si informare bazate pe comunitate. Din cadrul celei mai mari retele globale de prevenire a obezitatii EPODE International Network – EIN cu 30 de tari membre cu 43 de programe nationale, se afla de 4 ani si Romania, prin miscarea nationala „Şi eu traiesc sanatos!₺- SETS, initiata de Fundatia PRAIS in anul 2011, avand la baza pilonii EPODE: evaluarea stiintifica, parteneriatul public-privat, tehnicile de social marketing, implicarea factorilor politici decizionali.
“ Devenita un model de buna practica recunoscut international, miscarea SETS este prezenta in scolile cu ciclul primar din 6 orase: Bucuresti, Ploiesti, Cluj-Napoca, Timisoara, Roman si Otopeni. 150.000 de copii, 300.000 de membrii de familie, 3.000 de profesori si 2 miloane public larg, au avut acces la informatii si activare. Fiecare Partener SETS isi aduce independent aportul prin expertiza, suportul stiintific, studii, finantare sau voluntariat. Din alianta noastra de valori fac parte: Consiliului Ştiintific SETS, Ministerele Sanatatii, Educatiei, Tineretului si Sportului, asociatii sportive, 3 universitati de sport, 2 mari organizatii medicale de diabet si nutritie, 5 companii private fondatoare reunite sub umbrela Romalimenta si un lant retail ”,