În diverse condiții, angajații din România vor putea beneficia de o sumă mai mare de bani, după cum se arată într-o prevedere din Codul muncii.
Din anul 2021, în Codul muncii a fost implementată o prevedere care are în vedere faptul că angajatorii sunt obligați să majoreze salariile angajaților stabilite la nivelul minim, dacă aceștia au avut o activitate mai mare de doi ani.
Citește și: Veste importantă pentru femei! Se pot pensiona cu doi ani înainte de limita de vârstă!
Româncele cu vechime vor beneficia de bani în plus
Așadar, angajații care au o vechime de minimum doi ani la locul lor de muncă vor primi mai mult decât salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie 2022, potrivit OUG. Nr. 142/2021.
În anul 2022 prevederea a luat amploare, urmând să funcționeze de anul următor de la 1 ianuarie 2024.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022", se precizează în Codul muncii.
În Codul Muncii se mai arată că angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară.
„Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului", se mai arată în Codul muncii.
Ce a transmis inspecția muncii
Inspecția muncii a menționat faptul că din anul 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.
„Din 2024, angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați. Astfel, abia din 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Citește și: Veste bună pentru pensionare, începând cu 1 martie 2023. Își vor primi banii înapoi