Mâine, pe data de 6 decembrie, nenumărate persoane își vor serba ziua de nume, iar copilașii îl vor aștepta pe Moș Nicolae.
Este cunoscut deja faptul că pe data de 6 decembrie este sărbătoare mare, însemnată cu cruce roșie, mai exact Sfântul Nicolae. Există nenumărate persoane care își sărbătoresc și onomastica.
Citește și: 10 idei de cadou de Moș Nicolae pentru iubitul tău
Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae
Pe lângă faptul că cei mici sunt surprinși de fel de fel de daruri de la Moș Nicolae, cu ocazia zilei de 6 decembrie, sărbătoarea Sfântului Nicolae, există nenumărate persoane care își sărbătoresc ziua numelui. Astfel, se pare că în România există chiar peste 800.000 de mii de persoane, dintre care 500.000 de mii sunt bărbați, iar restul femei.
Printre numele de Sfântul Nicolae și derivate acestuia, care sunt purtate de către bărbați, se numără și: Culae, Lae, Laie, Nae, Necula, Neculai, Nic, Nicholas, Nicholaus, Nick, Nicoară sau Nicoară, Nicola, Nicolaie, Nicolaita, Nicolaiţă
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Printre numele de Sfântul Nicolae și derivate acestuia, care sunt purtate de către femei, se numără și: Necolina, Necolita sau Necoliţa, Neculina, Neculita sau Neculiţa, Nica, Nichi, Nicola, Nicolaita, Nicolaiţa sau Nicolăiţa, Nicole, Nicoletta, Nicolina, Nicoliță sau Nicoliţa, Nicoll, Niculaita, Niculaiţa sau Niculăiţa, Niculeana, Niculia, Niculina, Niculiță sau Niculiţa, Nicuța sau Nicuţa, Nika,
Niki, Nikki, Nikky, Niko, Nikola, Nikole, Nikolet, Nikoleta, Nikolett, Nikoletta, Nikolette, Nikoll, Nikolle și Niky.Citește și: Meniul de Crăciun pentru întreaga familie
Care sunt tradițiile și superstițiile de Sfântul Nicolae
- Sfântul Nicolae este considerat protector al copiilor, fiind primul moș care oferă daruri în sezonul rece.
- În ziua de Sfântul Nicolae, există tradiția conform căreia feciorii se organizează pentru a-și alege locul în care vor repeta colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
- Ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii, prin urmare, se spune că moșul își scutură barba și începe să ningă. În caz contrar, este un semn că a întinerit și vom avea o iarnă blândă.
- De asemenea, de Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele, pentru a aștepta să primească daruri. Se poate întâmpla, ca cei năzdrăvani să primească și o nuielușă de măr. Cu toate acestea, conform tradiției, respectiva nuielușă trebuie pusă în apă, pentru a înmuguri, semn că Moșul i-a iertat.
Citește și: Calendar ortodox 6 decembrie 2022. Ce sărbătoare este marți?
Ce nu ai voie să faci astăzi, de Sfântul Nicolae! Este mare păcat
Astăzi, nu se oferă cadouri de culoare neagră, obiecte ascuțite, iar cei care primesc aceste cadouri vor avea un an de ghinion. De asemenea, nu oferi cadouri ca bijuterii sau produse de machiaj, căci persoana care le va primi va avea ghinion.
În plus, pe data de 6 decembrie nu se calcă, nu se spală și nu se face curățenie, fiind păcat.