Românii se vor pensiona mai târziu. Vârsta a început să crească constant

Românii se vor pensiona mai târziu. Vârsta a început să crească constant
Românii se vor pensiona mai târziu. Vârsta a început să crească constant

Femeile care sunt în pragul pensionării au parte de vești mai puțin plăcute, deoarece vârsta a început să crească constant chiar din luna aceasta.

Începând din luna ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei se va schimba.

Citește și: Studenții primesc vouchere în valoare de 750 de lei. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat un nou pachet de sprijin

Românii se vor pensiona mai târziu

Astfel, femeile se vor pensiona la 62 de ani, în loc de 61 de ani și nouă luni, în conformitate cu Legea nr.

263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Atunci când vine vorba despre femei, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în luna ianuarie 2030, atunci urmând să atingă vârsta de 63 de ani. În 2035, femeile se vor pensiona la vârsta de 65 de ani.

În cazul femeilor, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani.

În 2035, vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 65 de ani.

Pe lângă aceste aspecte, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni. Ulterior, în anul 2030, femeile se vor ieși la pensie la 63 de ani, iar în 2035, la vârsta de 65 de ani.

„Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011(...). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege. Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035.Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări",
a explicat recent Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii.

Citește și: Veste neplăcută pentru viitoarele mămici! Indemnizația de maternitate ar putea fi plafonată

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Românii se vor pensiona mai târziu
Românii se vor pensiona mai târziu[Sursa foto: shutterstock]

Cu cât creşte vârsta de pensionare pentru femei

- 2022: 61,9 ani

- 2023: 62 de ani

- 2030: 63 de ani

- 2035: 65 de ani

În România vârsta de pensionare este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbați de 65.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Când se pot pensiona românii

Mulți români se întreabă când se pot pensiona, chiar dacă încă lucrează și urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat.

Puteți afla foarte rapid data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Peste 1,8 milioane de români născuţi după anul 1968 vor fi foarte afectați la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceștia se luptă.

Populația României îmbătrânește, iar guvernul intenționează să reducă programele de asistență socială pentru că mulți dintre bătrânii care le primesc sunt pe cale să iasă la pensie.

În forța de muncă există mai mulți angajați decât pensionari, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care sunt afectate de schimbările în forța de muncă este mai mic decât numărul persoanelor care sunt afectate de schimbările în sistemul de pensii.

În prezent, în țară sunt angajați 5,71 milioane de oameni. Dintre acestea, 4,5 milioane provin din sectorul privat, iar 1,2 milioane lucrează pentru stat.

Românii se vor pensiona mai târziu
Românii se vor pensiona mai târziu[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Persoanele vor primi 400 de euro. Klaus Iohannis a semnat decretul



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Vestea momentului pentru românii cu venituri mici! Ministrul Muncii a discutat despre majorarea indemnizațiilor

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies