Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a descoperit, după ce a avut loc un control de rutină, mai multe nereguli la comercianții de produse lactate din Capitală, dar și la oamenii care vând produse din roșii.
După controalele la comercianții de produse lactate, inspectorii au dat amenzi de aproape 300.000 de lei, iar în total au fost verificate 710 unități, din care s-au prevalat 731 de probe.
Laptele de capră sau de oaie era înlocuit cu lapte de vacă
Potrivit ANVSA, la cinci probe de produse lactate s-a constat înlocuirea laptelui de capră cu cel de vacă, sau adaos de grăsimi vegetale. Pe lângă aceste aspecte, 46 de probe de lapte și produse lactate au fost neconforme în ceea ce privește conținutul de proteină, grăsime sau sare și nu au respectat cerințele Regulamentului (CE)
Citește și: O turmă de oi se învârte de 12 zile în cerc. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru
Citește și: Cu ce se înlocuiește untul. Care este secretul?
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Care au fost obiectivele controlate prioritar
Obiectivele prioritar controlate au fost depozitele frigorifice și depozitele de produse alimentare fără regim termic, ce efectuează operațiuni de import din țări terțe și comerț intracomunitar, unitățile de procesare lapte și produse din lapte, unitățile de procesare și depozitare pastă de tomate, bulion și ketchup, precum și unitățile de comercializare en gros și en detalii a laptelui, a produselor lactate și a pastei de tomate, bulion și ketchup.
Citește și: Dietă cu brânză și legume. Slăbește 5 kg în 14 zile
Citește și: Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai
Nereguli la pasta de tomate, bulion și ketchup
Pentru tomate/ bulion /ketchup au fost verificate 609 unități și au fost prevalate 345 de probe. Neregulile care s-au constatat au fost sancționate cu 17 amenzi contravenționale în valoare de 98.400 de lei. În mod oficial, s-a reținut cantitatea de 443 de kg pastă de tomate și 45 de kg ketchup. Principalele neconformități constatate au stat în etichetarea incompletă a produselor, lipsa originii produsului, lipsa corelării loturilor unor produse cu documentele însoțitoare. Neconformitățile au fost gestionate în cadrul platformei Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF) și au fost dispuse, după caz, măsuri de retragere de pe piață, potrivit unui comunicat ANSVSA.
Citește și: Cum reușești să slăbești în timp record 8 kg în 10 zile, ţinând dieta cu broccoli