Mulți români preferă să cumpere legume de sezon de la piață, în detrimentul supermarketurilor, chiar dacă prețurile sunt mai mari, sperând că astfel se aleg cu produse autohtone, mai sănătoase și mai gustoase.
Printre substanțele folosite în România se numără erbicidul 2,4D și hormonul de creștee Ethrel. Ambele sunt interzise în legumicultură, dar se găsesc de cumpărat în România. Specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au motive întemeiate să creadă că cele două substanțe sunt folosite pentru a grăbi coacerea roșiilor.
În mod normal, sezonul lor începe în luna iunie, dar roșii românește se găsesc deja pe piață de ceva timp.
Avem puţine soiuri care prezintă natural acest mucron, această malformaţie din vârful fructului, majoritatea fiind generate de substanţele de polenizare sau maturare a tomatelor“, spune Costel Vânătoru, specialist al Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, citat de adevarul.ro.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Un alt semn că roșia este tratată cu chimicale este prezența cepului lemnos care se vede când leguma este tăiată. „Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat.
Deci, în cazul lor, fie s-a «cârmit» planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, explică Costel Vânătoru.