Este cunoscută în limbajul popular și sub denumirea de negelariță sau iarba de negi. Este o plantă cu efecte curative confirmate de către medici și specialiști.
Rostopasca: beneficii pentru sănătate și reacții adverse! Este cunoscută în limbajul popular și sub denumirea de negelariță sau iarba de negi. Este o plantă cu efecte curative confirmate de către medici și specialiști.
Rostopasca este o plantă perenă care face floricele mici galbene, ce poate atinge o înălțime de până la 1 metru, a cărei tulpină conține un lăptișor amar ce prinde o nuanță roșiatică atunci când intră în contact cu mediul, respectiv aerul.
Rostopasca creste doar în locuri umbrite și are proprietăți curative care o fac să fie o planta foarte apreciata de către medici, precum și de către pacienți. Rostopasca are puternice proprietăți antispasmodice, antivirale, diuretice, expectorante, purgative și diaforetice.
Încă din Grecia Antica rostopasca a fost intens folosită pentru tratarea icterului, a unor diverse boli de ficat, a constipației și a calculilor biliari. În prezent, rostopasca continuă să fie folosită pentru tratarea a numeroase afecțiuni și se efectuează numeroase studii cu privire la prevenirea și tratarea cancerului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Beneficii rostopasca
Se efectuează numeroase studii cu privire la efectul pe care rostopasca îl are asupra anumitor streptococi. S-a concluzionat că extractul de rostopască ajută corpul să lupte cu streptococii, dar și cu alte organisme care pot fi dăunătoare. Un alt beneficiu pe care îl aduce rostopasca este anume că ameliorează problemele gastrice, s-a dovedit științific că consumul zilnic al extractului de rostopască timp de 4 săptămâni poate reduce severitatea refluxului gastroesofagian, calmează durerile de stomac, reduce crampele, greata și chiar vărsăturile.
Citeste si: Sunătoarea, antidepresivul tău natural. Moduri de utilizare!
Citește și: Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc- stirilekanald.ro
Un alt aspect demn de menționat despre rostopască este anume că are proprietăți antioxidante, întrucât alcaloizii și flavonoizii care se regăsesc în compoziția acesteia transfora planta într-un antioxidant natural puternic care ajută organismul în lupta contra radicalilor liberi.
Reacții adverse rostopască
Dacă nu se respectă recomandările medicului cu privire la dozaj, rostopasca poate avea efecte secundare nedorite, prin urmare aceasta poate fi consumată după un consult cu un medic specialist. Femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume rostopască, întrucât nu se știe încă dacă planta este sau nu dăunătoare în cazul lor.