Rozmarinul este o planta parfumata, folosita in bucatarie frecvent pentru aroma pe care o ofera bucatelor. Sunt studii care au aratat insa ca rozmarinul este mai mult decat o planta aromatica.
Studiile realizate in ultimii ani au aratat ca rozmarinul asigura 16% din valoarea zilnica de vitamina A, are proprietati antioxidante, protejeaza vederea, membranele mucoasei si ofera protectie impotriva cancerului pulmonar si a cancerului de gura. Este renumit si pentru combaterea infectiilor, prin continutul mare de vitamina C, care sintetizeaza colagenul, proteina necesara pentru vasele de sange, organe, piele si oase.
Si asta nu este tot, manganul, un mineral de asemenea proeminent in rozmarin, joaca un rol antioxidant in organism in scopul reducerii riscului de cancer, in special cancerul de san.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Rozmarinul contine, de asemenea, fier si potasiu, fibre, cupru, calciu, magneziu si vitamine B, cum ar fi acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina, folati (utili pentru sinteza ADN-ului si pentru femei, chiar inainte de conceptie deoarece ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti).