Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre Sfânta Parascheva!
Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Cuvioasa Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai venerabile sfinte din tradiția creștin-ortodoxă, fiind considerată ocrotitoarea celor aflați în suferință și în necazuri, astfel că mulți credincioși se îndreaptă către ea cu rugăciuni de ajutor. În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii merg în pelerinaj la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. Află din rândurile următoare care este cea mai puternică rugăciune de ajutor către Sfânta Parascheva!
Cea mai puternică rugăciune de ajutor către Sfânta Parascheva
Citește și: Semnificația numelui Toma. De unde provine și ce înseamnă. Mesajul nebănuit pe care îl poartă
Citește și: Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului. Cum să te rogi la vreme de necaz și supărări
Rugăciunile adresate Sfintei Parascheva trebuie să fie făcute cu smerenie și recunoștință.
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”
Cine a fost Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în localitatea Epivata, situată aproape de Istanbulul de astăzi.
Încă de la o vârstă fragedă, Sfânta Parascheva a simțit chemarea către viața religioasă, iar la doar 10 ani, ghidată de dorința de a urma învățăturile Mântuitorului, a început să împartă hainele și bunurile sale celor săraci, în ciuda mustrărilor venite din partea familiei sale.
Pe măsură ce a crescut, Parascheva a căutat să învețe de la cei mai iscusiți călugări, călătorind în locuri sacre pentru a-și aprofunda cunoștințele religioase și a se dedica rugăciunii și meditației. În cele din urmă, s-a stabilit într-o mănăstire de pe Valea Iordanului, unde a trăit într-o asceză strictă și s-a rugat neîncetat până la vârsta de 25 de ani.
Cum a murit Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva s-a întors în localitatea natală, Epivata, fără a dezvălui cine este cu adevărat, ducând o viață în smerenie și rugăciune. În ultimele clipe ale vieții, ea s-a rugat cu lacrimi fierbinți ca Dumnezeu să o cheme la El, și astfel și-a încredințat sufletul în mâinile Domnului. După moarte, a fost îngropată ca o străină, fără onoruri, fără ca cineva să știe că trupul care se odihnește în mormânt aparținea unei sfinte.
După un timp, un bărbat a murit pe o corabie și, aruncat de valuri pe țărm, a fost îngropat de credincioși lângă locul unde se afla trupul Sfintei Parascheva. În acel moment, Sfânta Parascheva s-a arătat în vis, sub forma unei împărătese, atât celui care săpase groapa, cât și unei femei credincioase pe nume Eftimia. În vis, ea le-a cerut să-i scoată trupul din mormânt și să-l așeze într-un loc de cinste.
Trupul sfintei a fost mutat în Biserica Sfinților Apostoli din Epivata, unde a continuat să facă multe minuni și să atragă credincioși care veneau să se roage la moaștele sale. Aproximativ 200 de ani mai târziu, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate la Târnovo, la Belgrad și Constantinopol, până când au ajuns în România.
În România, moaștele au fost adăpostite inițial la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. În mod miraculos, în urma unui incendiu care a mistuit biserica, trupul sfintei a rămas neatins. Mai târziu, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și astăzi.