Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă necazurile. Ce e bine să rostești

Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă necazurile.

Pe data de 26 octombrie este prăznuit Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie a anului 2024 este Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Există nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare, însă există și o anumită rugăciune care trebuie să fie rostită, pentru a ne asigura de toate cele bune, în această sfântă zi de sărbătoare, dar și pe viitor.

Citește și: Semnificația specială a numelui Luca. Puțini știu ce mesaj ascunde acest prenume

Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă necazurile. [Sursa foto: freepik]

Citește și: Mesaje de Sfântul Luca. Felicitări și gânduri speciale pentru cei care își serbează onomastica

Rugăciunea puternică a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Mare Mucenice Dimitrie, Izvorâtorule de Mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă:

Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufletești şi trupești care ne apasă!

Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate!

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile,

ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, că împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice.

Amin !”

Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă necazurile. [Sursa foto: freepik]

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, prăznuit pe 26 octombrie în calendarul creștin ortodox

Sfântul Dumitru, cunoscut și ca Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit anual pe 26 octombrie. A fost martirizat în această zi pentru că a mărturisit credința creștină și a refuzat să se închine zeilor păgâni. În tradiția populară, Sfântul Dimitrie este considerat protectorul păstorilor și aduce vestea iernii.

Acesta a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian. Fiul prefectului din Tesalonic, Dimitrie a fost numit guvernator al orașului după moartea tatălui său, datorită calităților sale. Împăratul Maximian, aflând că Dimitrie este creștin, s-a supărat profund. După o victorie împotriva sciților, Maximian a ordonat să se organizeze sărbători în cinstea zeilor în fiecare oraș. Când a ajuns la Tesalonic, l-a întrebat pe Dimitrie dacă este adevărat că a împărțit toată averea sa săracilor și că se închină lui Dumnezeu. Dimitrie a confirmat că este creștin, dar a disprețuit închinarea la idoli. Drept urmare, împăratul a decis să-l închidă și, mai apoi, să-l ucidă cu sulița.

Astăzi, în orașul în care a trăit se află o biserică dedicată lui, cunoscută sub numele de Biserica Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Citește și: Editorial TEO TRANDAFIR: Am ales să avem încredere unii în ceilalţi- kanald.ro

Citește și: Mesajul cutremurător al lui David înainte să se arunce de la etaj, după ce s-a despărțit de iubită- stirilekanald.ro

  • În tradiția populară, Sfântul Dimitrie este văzut ca vestitorul iernii și protectorul păstorilor, uscând vegetația și pregătind terenul pentru frigul de iarnă. Sfântul Dumitru este ultima și cea mai importantă sărbătoare a toamnei.

  • Unul dintre cele mai importante obiceiuri care au loc în ajunul sărbătorii este aprinderea focurilor vii. În noaptea de 25 octombrie, oamenii aprind focuri în curți sau pe dealuri. Cei care sar peste flăcări vor avea parte de sănătate pe parcursul anului și vor fi feriți de boli. Focul are rolul de a alunga animalele sălbatice și de a aduce roade bune, iar după stingerea acestuia, cenușa și cărbunii sunt aruncați în grădină.

  • Femeile obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor care sărbătoresc prin săritura peste foc.

  • Este o zi de pomenire pentru cei decedați, iar coliva și colacii în formă de cruce sunt oferite în amintirea lor.

  • Pentru a afla cum va fi iarna, păstorii își așază cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să observe care dintre ele se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se așază, se preconizează o iarnă blândă, iar dacă se așează o oaie albă, iarna va fi dură. 

Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă necazurile. [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Mesaje de Sfânta Parascheva. Cele mai frumoase urări și felicitări pe care să le trimiți pe 14 octombrie

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!

Cine a fost, de fapt, Radu Budeanu Senior, soțul regretatei Delia Budeanu

Ce trebuie să știe femeile despre cardurile de alimente. Câți bani se mai acordă de la 1 ianuarie

Kanal D, pe primul loc în audiențe, cu „Asta-i România!”, la nivel național

„Ajutor, ajutor, lasă-mă!” El este Ștefan, criminalul din Mureș care a înjunghiat mortal în inimă un bătrân! Ultimele strigăte de disperare ale bărbatului au fost auzite de prietenul individului