Rulouri de dovleac cu scorțișoară. Pufoase și aromate, un desert perfect pentru sezonul rece!

Rulouri de dovleac cu scorțișoară

O rețetă ideală pentru o zi de weekend liniștită. Alege să îți uimești familia cu un desert pufos și de sezon!

Acest desert este specific sezonului rece, însă în special toamnei, având printre ingredientele principale dovleac, scorțișoară și blatul pufos care te face să nu te mai oprești din a gusta rulourile. De obicei, această rețetă se face fără dovleac, însă acesta este și elementul special care îl face să fie diferit și interesant. În plus, dacă ești fac gustului de dovleac, cu siguranță îți va plăcea și acest desert scos din cartea de povești și pus pe masa familiei.

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Citește și: Chec cu fistic și zmeură, rețeta pregătită de Majda Aboulumosha. „Puteți să veniți pe deasupra cu fistic și zmeură.”

Rulouri de dovleac cu scorțișoară [Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum pregătește Gabriela Cristea foile de plăcintă, chiar la ea acasă. „Arată senzațional și le-am desfăcut foarte subțiri.”

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

  • 120 ml de lapte cald
  • 1 plic de drojdie uscată
  • 2 linguri de zahăr
  • 50 g de unt topit
  • 1 ou
  • 100 g de piure de dovleac
  • 400 g de făină
  • 1/2 linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutura de scorțișoară

Ingrediente pentru crema de brânză de servit

  • 150 g de cremă de brânză, la temperatura camerei
  • 60 g de unt moale
  • 120 g de zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 3 linguri de lapte

Rulouri de dovleac cu scorțișoară [Sursa foto: freepik]

Mod de preparare desert

Mod de preparare aluat

  1. Într-un bol mic, amestecă laptele cald cu zahărul și drojdia. Lasă amestecul să stea 10 minute, până când drojdia formează spumă la suprafață, adică este activă.
  2. Într-un bol mare, adaugă amestecul de drojdie, untul topit, oul și piureul de dovleac. Folosește o spatulă sau un tel și amestecă bine ingredientele până obții un amestec cremos. Tot aici, cerne făina și sarea peste amestecul de dovleac. Începe treptat cu făina și adaugă mai mult, dacă e nevoie, pentru a obține un aluat moale, dar ușor de lucrat. Amestecă cu o spatulă la început, iar apoi frământă aluatul cu mâinile.
  3. Pe o suprafață presărată cu făină, frământă aluatul aproximativ 10 minute, până când devine elastic. Aluatul este gata când poți să-l întinzi fără să se rupă ușor. Pune aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperă-l cu folie alimentară sau un prosop curat. Lasă-l să dospească într-un loc cald timp de o oră, până își dublează volumul.

Mod de preparare umplutură de scorțișoară și cremă de brânză pentru decor

Citește și: Tensiuni aprige în Casa iubirii! Dorobanțu ia o decizie radicală în privința Virginiei: "Zici că am dat foc la bombă!" Ce se întâmplă între cei doi tineri- kanald.ro

Citește și: De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem- stirilekanald.ro

  1. Într-un bol mic, combină zahărul brun și scorțișoara.
  2. Asigură-te că untul este moale, astfel încât să-l poți întinde cu ușurință pe aluat, acoperind toată suprafața.
  3. Într-un bol mediu, bate crema de brânză cu untul moale până devine cremoasă. Treptat, încorporează zahărul pudră și extractul de vanilie, continuând să mixezi până obții o cremă omogenă. Adaugă 3 linguri de lapte, puțin câte puțin, amestecând până când obții o consistență lichidă.

Coacerea, servirea și decorarea rulourilor

  1. După ce aluatul a crescut, scoate-l pe suprafața de lucru și întinde-l într-un dreptunghi. Aluatul ar trebui să aibă o grosime uniformă. Cu o spatulă sau cu mâna, întinde untul moale pe întreaga suprafață a aluatului. Presară uniform amestecul de zahăr brun și scorțișoară peste unt, asigurându-te că acoperă bine aluatul. Începe să rulezi aluatul strâns, păstrând presiunea constantă pentru a obține un rulou uniform. Sigilează marginea ruloului la final. Folosește un cuțit sau o ață de bucătărie pentru a tăia ruloul în 12 felii egale. 
  2. Pune rulourile tăiate într-o tavă de copt, unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Lasă spațiu între rulouri, deoarece vor crește în timpul coacerii. Acoperă tava cu folie și lasă rulourile să dospească timp de 30 de minute într-un loc cald, până își dublează volumul.
  3. Între timp, preîncălzește cuptorul la 180°C. Introdu tava în cuptorul preîncălzit și coace rulourile timp de 25 de minute, până când devin aurii și pufoase. 
  4. Toarnă crema de brânză lichidă, încă puțin caldă, peste rulourile de dovleac și scorțișoară, distribuind-o uniform. Poți adăuga un praf de scorțișoară deasupra. Rulourile sunt perfecte când sunt servite calde, dar sunt la fel de delicioase și la temperatura camerei. Poftă bună!

Rulouri de dovleac cu scorțișoară [Sursa foto: freepik]

Îți recomandăm și rețeta de Tocăniță cu carne de vită și legume. Un gust tradițional, ca la mama acasă!, pentru cu siguranță îți va aduce aminte de gustul copilăriei. Acest amestec de legume și carne de vită te va face să mai vrei o porție! Pe lângă legumele de care vei avea nevoie, se adaugă și carne de vită, însă aceasta se poate înlocui dacă preferi carnea de porc sau pui. 

Rulouri de dovleac cu scorțișoară [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Varză a la Cluj, preparată de Roxana Blenche. Află secretul combinației de ingrediente cu un rezultat reușit! "În tigaie adăugăm șuncă afumată, tăiată cuburi și varză, în cealaltă oală!"

Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi

Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!

Constantin Enceanu își deschide o nouă afacere: "Vom deschide, în curând, o pizzerie, în centrul orașului Craiova!”

Adriana Bahmuțeanu, declarații neașteptate despre averea lui Silviu Prigoană: „Nu avea bani de cheltuieli”

O recunoști? Este una dintre cele mai talentate și apreciate actrițe ale momentului în Turcia! Aceasta fascinează publicul cu cel mai recent rol jucat în serialul Inimă rebelă

Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam