Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 şi 5 iunie (duminică şi luni).
Mii de români participă an de an, în a doua zi de Rusalii, la obiceiul "Udatul nevestelor" în râul Gurghiu, un obicei unic în România, pe care localnicii îl păstrează cu sfinţenie din moşi strămoşi.
"Udatul nevestelor" este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii. După ce soţii bat palma cu dansatorii pentru a nu le fi udate foarte tare soţiile, iar soţiilor lor li se udă doar pantofii, alaiul revine în zona de lângă pod şi continuă jocul.
Obiceiul care este în fruntea tradiţiilor populare din Hodac este 'Udatul nevestelor'. De când datează aceste obicei nimeni nu poate spune, dar cu certitudine datează de sute de ani în Hodac. Şi asta numai dacă ne gândim că această comună a fost atestată documentar de aproape 460 de ani, pentru că hodăceanul ştia să îşi păstreze obiceiurile. Obiceiul se ţine la 'Podu' ăl mare'', exact la intrarea în comună — înainte era un pod mare, din lemn, acoperit cu şindrilă—, iar la acesta participă tot satul, dar şi oameni din zonă.
În fruntea jocului se află prima femeie care s-a căsătorit, iar bărbaţii, în ritm de dans, le conduc la râu, iar la semnul bărbatului de la prima pereche, care strigă tare 'În apă cu ele, mă', nevestele tinere sunt luate în braţe şi băgate cu picioarele în apă.
Soţii lor intervin prompt şi nu lasă ca ele să fie udate, făcând un târg cu bărbatul care le joacă nevasta. Târgul constă în băutură. La încheierea târgului, femeile sunt udate pe pantof. Se spune că dacă vor fi udate ele vor fi naşte copii frumoşi şi sănătoşi", au declarat organizatorii manifestării de anul trecut.Citeste mai multe aici.