Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Rusalii în 2023.
Rusaliile este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.
Sărbătoarea Rusaliilor se prăznuiește în a cincizecea zi după Înviere, iar anul acesta creștinii ortodocși o celebrează începând cu data de 4 iunie 2023. De Rusalii se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt, iar pentru că acest eveniment s-a produs la 50 de zile după Înviere și în ziua Cincizecimii iudaice, sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea.
Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii. Astfel, pe lângă denumirile menționate anterior, această sărbătoare mai portă și denumirea de Duminica Mare, fiind o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni.
În funcție de zona din care fac parte creștinii, sărbătoarea Rusaliilor se întinde pe parcursul a mai multor zile.
Cu ocazia acestei sărbători, Biserica Ortodoxă oficializează Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.
Credincioșii vin la biserică, unde aduc ramuri de nuc sau de tei, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Acestea vor fi sfințite și ulterior duse acasă pentru a se împodobi cu ele casele și icoanele. În credința populară se pune că odată sfințite, ramurile de nuc sau de tei au puterea de a alunga spiritele rele.Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul lui Dumnezeu.
Nu se spală haine în ziua de Rusalii
Citește și: Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea celor trecuți în neființă
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sărbătoarea Rusaliilor are o însemnătate aparte atât în tradiția creștină, cât și în cea populară.
Din punct de vedere religios, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt, o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, care este inscripționată cu cruce roșie în calendar.
Astfel, din ambele punct de vedere le este strict interzis femeilor să spele haine în ziua de Rusalii.
Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Citește și: Cum poți scăpa de energiile negative din casă, pentru a le aduce pe cele pozitive
În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Rusalii.
Ierburile care te păzesc de spiritele rele
În anumite zone ale țării, în ziua de Rusalii, oamenii își pun în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de către ființele fantastice.
Dansul Călușarilor
Călușul este un obicei care se practică de Rusalii în zona Olteniei, fiind considerat un dans tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. În a doua zi de Rusalii, călușarii ies la colindat și merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele. Se spune că cei care nu vor primi în gospodăria lor călușarii pentru a dansa, vor avea parte de necazuri și supărări. Mai mult decât atât, aceștia trebuie întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, trebuie ospătați și cinstiți cu o sumă de bani după ce dansează.
Împănatul boului
În zona Ardealului se practică un obicei de Rusalii care poartă denumirea de „Împănatul boului”. Sătenii plimbă un bou împodobit cu flori pe ulițele satului până în fața bisericii. Acolo, preotul trebuie să sfințească boul și să dea de băut sătenilor care au participat la acest obicei. La un moment dat, boul trebuie să fie eliberat, iar o tânără din sat trebuie să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Conform tradiției, tânăra respectivă se va căsători în anul ce urmează.
Udatul nevestelor
Un alt obicei din zona Ardealului spune că în ziua de Rusalii nevestele trebuie stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot restul anului.