Rusaliile 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

rusalii 2023
Rusaliile 2023

Rusaliile au loc, în acest an, pe data de 4 iunie. Însă știați care sunt obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi?

Aflați din rândurile următoare când pică sărbătoarea Rusaliilor în acest an. În plus, descoperiți și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi și nu numai.

Citește și: Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

 

Rusaliile 2023

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine, împreună cu sărbătorile Pascale. În acest an, Rusaliile pică pe data de 4 iunie, mai exact, într-o zi de duminică, ca în fiecare an.

Atunci când vine vorba despre proveniența denumirii acestei sărbători, “Rusalii”, se pare că este din latinescul “rosalia”. Acest cuvânt simbolizează sărbătoarea trandafirilor, iar totodată şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, astfel încât, aceștia urmau să fie pedepsiți dacă nu le respectau.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Conform credinţei populare, Rusaliile sunt spiritele celor trecuți în neființă care refuză să se mai întoarcă în viața de apoi, după ce au părăsit mormintele şi încep să facă rele oamenilor. Astfel, pentru a le îmbuna, oamenii le-au dat de-a lungul timpului, diverse nume: iele sau zâne.

Ținând cont de faptul că Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o continuă legătură, se pare că lunea de după duminica  Rusaliilor  este dedicată proslăvirii Sfintei Treimi, astfel, sărbătoarea Rusaliilor are două zile.

traditii de rusalii
Rusaliile 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

 

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

  • În funcție de zona țării, se pare că de Rusalii, femeile sunt cele care trebuie să împartă oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea celor trecuți în neființă. De asemenea, tot femeile sunt cele care împart și farfurii.
  • De Rusalii, obiceiul spune că femeile îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei (ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor), nuc, plop sau stejar. Astfel, se pare că bolile și răul sunt alungate mai repede. Aceste ramuri sunt aduse de flăcăi din păduri, se sfințesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. În plus, se pare că ramurile de tei, soc sau mure, sfințite de Rusalii, se mai folosesc și ca leacuri pentru tot restul anului.
  • Cu toate acestea, se pare că, conform tradiției populare, doar până la Sânziene, aceste plante au puteri vindecătoare.
  • În unele zone, tot femeile fac descântece pentru a alunga Ielele și ung uşile cu usturoi. Astfel, casa va fi păzită de rele şi ghinion pentru tot restul anului. În plus, se pare că spiritele rele se mai pot alunga și prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri făcute cu ramurile de tei.

rusalii semnificatie
Rusaliile 2023[Sursa foto: freepik]
 

 

Alte tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023

  • Se spune că spiritele sunt cele care stau în noaptea de Rusalii pe lângă izvoare, iar prin intermediul cântecelor lor, reușesc să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamănă cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului călușarilor.
  • Astfel, obiceiul căluşarilor de Rusalii, se practică mai ales în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Legat de acest obicei este și faptul că sătenii consideră că dacă ești bolnav, de Rusalii este ziua în care te poți face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.
  • În unele sate, în funcție de zonă, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De asemenea, de Rusalii, nu trebuie să intri în vie sau să mergi în locuri pustii. În caz contrar, s-ar putea să te întâlnești cu spiritele rele.

rusalii 2023 calendar ortodox
Rusaliile 2023[Sursa foto: freepik]

 



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Rusaliile 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 4 iunie

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies