Angajații din România ar putea primi o veste neplăcută. Iată despre ce este vorba!
Un grup de parlamentari PSD a depus un proiect de lege referitor la zilele libere legale, sugerând că numărul lor este prea mare și cerând ca aceste zile să fie declarate libere doar în anumite condiții.
Citește și: Veste bună pentru familiile numeroase din România! Cum pot femeile să beneficieze de 1.500 de lei
Nu se mai pot declara zile libere legale
Semnatarii inițiativei legislative, un grup format din 56 de parlamentari PSD, afirmă că, pe lângă cele 15 zile libere legale la nivel național, angajații mai beneficiază de alte zile libere în cazul unor evenimente de familie precum nașterea, căsătoria sau decesul unui membru apropiat.
Ei susțin că numărul acestor zile libere este prea mare și că impactul lor asupra mediului de afaceri poate fi devastator, putând duce chiar la falimentul unora.
„În România, salariații, indiferent de sectorul în care activează angajatorii acestora, beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare”, se arată în expunerea de motive, potrivit căreia în anul 2003 erau doar 6 zile, adică de două ori și jumătate mai puțin”, au spus semnatarii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cu ce condiție s-ar putea declara o zi liberă legală
Inițiatorii proiectului mai argumentează că odată cu creșterea numărului de zile libere la care angajații au dreptul, costurile salariale ale firmelor din mediul privat au crescut proporțional în raport cu numărul de zile productive.
Inițiatorii proiectului propun diverse măsuri pentru a compensa cheltuielile salariale suplimentare, cum ar fi suportarea acestora din bugetul consolidat (cum ar fi Fondul de creanțe salariale, Fondul de asigurări sociale și șomaj) sau reducerea altor contribuții obligatorii pentru angajatori, precum contribuția asiguratorie de muncă, aferente zilelor lucrătoare. Alte opțiuni ar putea include deduceri sau facilități fiscale.
„În sectoarele unde procesul de producție sau prestarea de activități nu pot fi întrerupte, angajatorilor li se dublează cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivalează pentru un singur angajat al său cu o lună și jumătate de muncă în regim normal”, se arată în proiectul de lege.
Citește și: O salariată susține 8 pensionari. Anunțul important legat de pensiile românilor