În anul 2023 salariul minim va fi de 3.000 de lei, conform unei Hotărâri publicate în Monitorul oficial. Este bine de știut că s-a precizat și Ordonanța Trenuleț, care reglementează un alt lucru vizavi de salariul minim.
De asemenea, Ordonanța crește și salariul minim în construcții la 4.000 de lei. În agricultură și industria alimentară salariul rămâne la fel ca astăzi.
Cât va lua în mână un angajat plătit cu salariul minim în 2023
Cumulând cele două acte normative, rezultă că un salariat plătit cu salariul minim va primi în mână 1.863 lei, adică cu 339 lei mai mult decât în acest an.
Pentru persoanele care se gândesc la pensie, trebuie menționat că în Ordonanța trenuleț se precizează că cei 200 de lei netaxați vor fi luați în calcul la punctaj.
Autoritățile ar fi încercat să rezolve problema prin care cineva plătit cu 3.100
Care explicațiile pe care le-a dat în urmă cu puțin timp, insultantul fiscal Cornel Grama pentru că nu s-a schimbat nimic la formularea din documentul publicat în Monitorul oficial.
Citește și: Statul oferă bani de la 1 ianuarie 2023. Ce categorie români beneficiază de aceștia
Ce spune ordonanța
- Nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
-Venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei, inclusiv.
-Prima condiție este să aibă fix salariu minim (3.000 lei) în Revisal fără sporuri și premii.
-A doua, în luna respectivă să aibă sub 4.000 lei inclusiv cu tot cu sporuri și premii.
-Dacă un salariat are, să zicem, 3000 lei în Revisal și 500 lei premiu se încadrează bine.
-Alt salariat are 3.100 lei, dar în Revisal. Deci are sub 4.000 lei, acesta din urmă nu are facilități. Nu îndeplinește condiția 1.
-Neoficial, sunt discuții privind o nouă modificare, dar până la fapte rămâne de văzut.
-Salariul minim în construcții crește la 4.000 de lei. Cât va lua în mână un angajat
-Pentru că s-a publicat și Ordonanța trenuleț, așa cum menționam, acolo este reglementat salariul minim din construcții, care crește la 4.000 de lei brut (de la 3.000 lei în prezent). Acolo nu se plătesc impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.
- Un angajat din construcții plătit cu salariul minim va primi în mână 3.150 lei.
Citește și: Statul oferă bani de la 1 ianuarie 2023. Ce categorie români beneficiază de aceștia