”ROventura” își continuă călătoria de poveste pe Riviera Turcească și ne invite sâmbătă, la Ayvalîk, una dintre cele mai ospitaliere destinații turistice de la Marea Egee.
Al doilea și totodată ultimul episod “ROventura” de pe Coasta de Turcoaz a Turciei începe însă acolo unde George Mihai și Andreea Străvoiu l-au încheiat pe primul, la Burhaniye, pe tărâmul livezilor de măslini și-al plantelor aromatice.
Uscarea și deshidratarea plantelor de leac, precum și-a fructelor proaspete constituie a doua tradiție importantă din zonă, după producerea uleiului de măsline.
Este foarte interesant să pătrundem în tainele acestor îndeletniciri, dar să nu uităm că suntem, totuși, pe Riviera Turcească, și-ar fi păcat să nu ne bucurăm mai mult de istoria, tradiția și frumusețea naturală a acestor meleaguri, așa că ne îndreptăm, alături de roventurieni, spre Ayvalîk.
Prima oprire o facem la Kucukkoy, satul artiștilor, o așezare ca o carte poștală, colorată și atractivă, din multe puncte de vedere.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Plimbarea și căldura ne vor determina să tragem către un minunat loc de cazare, unde ne vom bucura de o binemeritată pauză de recăpătare a puterilor, înainte de turul prin centrul vechi al stațiunii.
Activitățile de agrement sunt pentru toate gusturile, iar oferta hotelieră, le fel de generoasă.Călătoria noastră continuă, apoi, în Centru vechi Ayvalik- un conglomerat de culturi și o mixtură de elemente de arhitectură care îți fură privirile, la fiecare pas. Pentru o gura de cafea turcească ajungem la Cafeneaua... Diavolului, cum au fost și sunt porecliți proprietarii, de trei generații încoace, care este unul dintre cele mai vechi și mai faimoase locuri de popas din Ayvalîk.
Călătoria pe rivieră, dar și în Turcia, în general, se poate transforma ușor într-una a descoperirilor culinare, pe care le vom incerca și noi. La tot pasul te îmbie mirosuri fel de fel, iar cel de kokorec e aproape la fel de greu de ignorat ca al tradiționalilor noștri mititei.
Tradițional în Anatolia, dar și în Balcani, preparatul acesta e pe lista scurtă a celor pe care trebuie să le-ncerci, măcar o dată-n viață.
Nu ratați o ediție de colecție ”ROventura”, sâmbăta, de la ora 15:00, cu George Mihai și Andreea Străvoiu, la Kanal D.