SÂMBĂTĂ MARE Sambata Mare este ultima zi din Postul Pastelui si din Saptamana Patimilor, dar si ziua in care toti crediciosii asteapta Invierea lui Iisus.
SÂMBĂTĂ MARE Sambata Mare este ultima zi din Postul Pastelui si din Saptamana Patimilor, dar si ziua in care toti crediciosii asteapta Invierea lui Iisus.
In Sambata Mare se slujesc Vecernia si Sfanta Liturgie a Sfantului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi si binecuvantarile Invierii, care amintesc de coborarea Mantuitorului la iad, adica biruinta asupra mortii.
SÂMBĂTĂ MARE Obiceiuri si traditii de Inviere
SÂMBĂTĂ MARE Inaintea slujbei de Inviere, femeile pregatesc un cos cu mancare, pe care il duc la biserica spre a fi sfintit.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
SÂMBĂTĂ MARE Inainte de miezul noptii acestei zile incepe slujba Invierii Domnului, Sarbatoarea sarbatorilor, cu Canonul Sambetei celei Mari; la inceperea Vecerniei Invierii, in biserica este intuneric deplin. La miezul noptii, preotul ia lumina de la candela de pe Sfantul Altar si o da mai departe credinciosilor, zicand de trei ori: “Veniti de primiti lumina!’. Se canta apoi ‘Invierea Ta, Hristoase Mantuitorule, ingerii o lauda in ceruri si pe noi pe pamant ne invredniceste cu inima curata sa Te marim”.
SÂMBĂTĂ MARE Afara, preotul citeste evanghelia Invierii de la Matei 28, 1-16, da binecuvantarea si canta pentru prima oara Troparul Invierii: “Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”. Slujba continua cu Canonul Invierii, stihirile Invierii si ale Pastilor, apoi Sfanta Liturghie.
Se spune ca de Pasti femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie.
SÂMBĂTĂ MARE In ziua de Inviere se schimba hainele cu altele noi, albe.
SÂMBĂTĂ MARE Ouale de Pasti apara de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara vitele de deochi. Fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria.
SÂMBĂTĂ MARE In Sambata Mare, dimineata, copiii si adultii merg, imbracati in haine noi, la biserica pentru a se spovedi si impartasi.
In unele zone, dupa ce au luat lumina, credinciosii merg la mormintele celor dragi, pentru ca si cei de “dincolo” sa stie ca Inviat Iisus.
Totodata, traditia ne mai spune ca este bine ca lumanarea de la Inviere sa nu fie stinsa pana acasa, unde, de asemena, crestini obisnuiesc sa inconjoare casa de trei ori pentru a-l indeparta pe cel rau.
SÂMBĂTĂ MARE Resturile de lumanari de la Inviere sunt pastrate cu credinta de oameni, deoarece, in vreme de necaz, grindina, furtuna, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor si prin rugaciune.
SÂMBĂTĂ MARE Urarea traditionala de Paste a crestin-ortodocsilor este “Hristos a Inviat”, la care se raspunde cu “Adevarat a Inviat”. Aceste urari raman valabile timp de 40 zile dupa Paste, pana la sarbatoarea Inaltarii Domnului, can formula de salut devine “Hristos s-a Inaltat”, la care se raspunde cu “Adevarat s-a Inaltat”. Urarile sunt valabile si atunci cand se ciocnesc ouale rosii.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.