”Sănătos de mic” – învăţăm despre alimentaţia sănătoasă chiar din grădiniţă

”Sănătos de mic” – învăţăm despre alimentaţia sănătoasă chiar din grădiniţă
”Sănătos de mic” – învăţăm despre alimentaţia sănătoasă chiar din grădiniţă

În România, 26,75% dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali, dintre care 11,64% obezi, iar 5,11% sunt subnutriţi (Sursa: Raportul National al Copiilor si Tinerilor 2014). Toate aceste probleme au legătură cu alimentaţia copiilor, iar alimentaţia sănătoasă reprezintă un factor important în prevenţia lor.

Asociaţia SAMAS, împreună cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi companiile Danone România şi Oameni şi Companii lansează proiectul de educaţie nutriţională în grădiniţe ”Sănătos de mic – Prevenţia începe cu educaţia”. Acesta ce îşi propune să educe şi să ajute copiii preşcolari să-şi formeze obiceiuri de alimentaţie sănătoasă prin lecţii interactive şi cursuri cu toate persoanele care pot influenţa alegerile copiilor. Aşadar, alături de preşcolari, în programul educaţional sunt incluşi părinţii şi personalul din grădiniţe, pentru a asigura un efort coerent din partea tuturor, în interesul sănătăţii copiilor.

“Sănătos de Mic” are ca obiectiv reducerea prevalenţei obezităţii în rândul copiilor, îmbunătăţirea stării de nutriţie şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.

Dezvoltat pe baza recomandărilor naţionale privind nutriţia corectă la vârsta preşcolară, anume “Ghidul de alimentaţie sănătoasă”, publicat de Societatea de Nutriţie din România şi adoptat de Ministerul Sănătăţii ca ghid naţional, şi documentele reglementare aplicabile, respectiv Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.

1955/ 1995 şi Ordinul Ministerului Sănătăţii nr 1563/ 2008, programul include pregătirea unui corp de educatori nutriţionişti, care să transmită aceste cunoştinţe către preşcolari, părinţi şi personalul din grădiniţe, prin cursuri şi ateliere de nutriţie sănătoasă în grădiniţe. În acest scop a fost elaborat un manual particularizat pe nutriţia preşcolarului, conţinând şi elemente de psiho-pedagogie. Părinţii vor beneficia de un ghid cu informaţii simple şi practice, iar copiii de lecţii interactive, piese de teatru, poezii şi ghicitori, dar şi de posibilitatea de a experimenta direct pregătirea şi decorarea unor feluri simple de mâncare.

Obiectivul pe termen lung al echipei este dezvoltarea unui PROGRAM DE EDUCAŢIE SISTEMATICĂ PENTRU NUTRIŢIE ŞI STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS, program care să fie preluat în viitor de Ministerul Educaţiei, inclus în programa pentru preşcolari şi generalizat la nivel naţional.

În 2017, ”Sănătos de mic” este un proiect pilot, implementat in 3 grădiniţe din Bucureşti (Gradiniţa nr.73, nr.203 şi Grădiniţa Căsuţa Piticilor), pentru 400 de copii, 600 de părinţi, 40 de cadre didactice si administrative, cu o echipă “de start” formată din 12 educatori nutriţionişti.

Programul cuprinde şi o evaluare a meniului zilnic din grădiniţe, facută de către un dietetician, sub îndrumarea doamnei prof. dr. Gabriela Radulian, precum şi completarea unui chestionar de obiceiuri alimentare ale copilului în familie, completat de către părinţi. Chestionarele sunt întocmite şi interpretate de specialişti de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.

  "Alfabetizarea nutriţională trebuie să preceadă învăţarea alfabetului.

Cariera unui om este importantă, dar să pregătim copiii în primul rând pentru sănătate, care este o condiţie pentru succes şi fericire.

În nutriţie nu există mode şi trenduri. Nutriţia este o ştiinţă, deci presupune informarea din surse competente – validate de medicii specialişti, înţelegerea şi aplicarea în practică. Situaţia alarmantă privind obezitatea, bolile metabolice şi cele cardiovasculare – rezultat al schimbărilor semnificative în modul de viaţă modern, arată că această ştiinţă trebuie integrată în sistemul de educaţie.

Cu cât mai devreme, în copilărie, cu atât mai bine.” Acad. Prof. Dr. Nicolae Hâncu

”România se află pe o pantă ascendentă în ceea ce priveşte obezitatea, atât în rândul copiilor, cât şi în rândul adulţilor. Din păcate, canalele de comunicare sunt sufocate de informaţii pe tema nutriţiei, foarte multe dintre ele fiind lipsite de orice fundament ştiinţific. De aceea rolul echipei de proiect şi al specialiştilor implicaţi în construcţia acestui interesant şi necesar proiect educaţional este de a genera informaţii corecte şi instrumente educaţionale care să poată fi folosite uşor, în toate

grădiniţele. Pe lângă Manualul de Nutriţie- pentru specializarea cadrelor medicale ce vor deveni educatori nutriţionişti- şi Ghidul de Nutriţie pentru Părinţi, dezvoltate în cadrul acestui proiect, Asociaţia SAMAS oferă părinţilor şi copiilor accesul la activităţi practice, prin atelierele de gătit. Mulţumesc tuturor partenerilor din proiect pentru contribuţia la sistematizarea recomandărilor nutriţionale pentru preşcolari- unitare, validate ştiinţific .” Dr. Marina Oţelea, Director Executiv SAMAS

”De mulţi ani, compania DANONE şi-a asumat misiunea de a susţine sănătatea şi face acest lucru zi de zi, prin alimentele şi băuturile pe care le produce: alimente esenţiale, de uz general sau destinate unor nevoi nutriţionale specifice, legate de vârstă ori patologii. O componentă importantă a implicării noastre în viaţa comunităţii este educaţia pentru nutriţie echilibrată, ca o condiţie esenţială pentru o bună dezvoltare şi menţinerea sănătăţii pe termen lung. Am iniţiat acest proiect conştienţi fiind că educaţia este un factor cheie în sănătate şi că deprinderile formate în copilărie produc rezultate – sau consecinţe- de-a lungul întregii vieţi. Copiii sunt viitorul, lor le datorăm, în primul rând, grija şi susţinerea noastră.” Erika Iordache, lider de proiect, Danone

Proiectul, dezvoltat de către Asociaţia SAMAS, Danone România şi Oameni şi Companii împreună cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti, beneficiază de susţinere ştiinţifică din partea unui comitet de avizare în care sunt reprezentate Societatea de Nutriţie din România, Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică. Proiectul beneficiază şi de susţinerea partenerilor- Organizaţia Crucea Roşie şi compania Philips România.

Context:

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor supraponderale sau obeze s-a dublat din 1980, la nivel global. Excesul ponderal şi obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc în mortalitatea la nivel global.

În Europa, obezitatea reprezintă o importantă problema de sănătate publică. 1 din 3 copii cu vârstă între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez şi 60% dintre aceştia vor deveni adulţi supraponderali sau obezi.

Excesul ponderal şi obezitatea sunt implicate în peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7- 41% dintre problemele cauzate de diverse forme de cancer.

Sursa: http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/05/Analiza-de-situatie-pt-ZEIO-2016.pdf

În România, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică( http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2017/05/Sinteza-bilant-2016.pdf  ), în 2015-2016, în populaţia de copii preşcolari şi şcolari din România, obezitatea de cauză neendocrină, hipotrofia ponderală şi staturală, sechelele de rahitism, anemia prin carenţa de fier figurează în top 10 probleme de sănătate publica. Obezitatea ocupă locul 2 din top. Toate aceste probleme au legătură cu alimentaţia copiilor, iar alimentaţia sănătoasă reprezintă un factor important în prevenţia lor.

Copiii şi adolescenţii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme de integrare socială şi psihologice, stimă de sine scăzută. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.

Deşi este rezultatul unui surplus de aport caloric, obezitatea se asociază foarte frecvent cu multiple deficienţe în micronutrienti. În România există date oficiale sporadice privind aportul alimentar la copiii preşcolari şi, deşi au fost elaborate ghiduri nutriţionale, ele nu sunt suficient popularizate şi nu sunt accesibile părinţilor, ca nivel de informaţie şi limbaj. Rezultatul acestei stări de fapt este că în rândul concetăţenilor noştri circulă informaţii din surse neautorizate, care generează confuzie şi adevărate psihoze alimentare, de natură să accentueze dezechilibrele din dietă.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Horoscop decembrie 2017 - bani, cariera, sanatate si familie. O zodie este marea castigatoare

SUPER HOT! Cât de SEXY este iubita lui Cristiano Ronaldo în costum de baie. Georgina Rodriguez arată TOT, fără reţineri!

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Andreea Ibacka, apel disperat pe internet: "Ajutor! Au dispărut!”

Jador și Oana Ciocan vor deveni părinți? Ce a publicat tânăra

Momente de coșmar pentru un turist american pe Aeroportul Otopeni: „Cel mai prost aeroport din Europa”. Chinurile prin care au trecut străinul și alți zeci de pasageri

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies