Daca saptamana dinaintea Pastelui este cea a Patimilor sau Saptamana Mare, imediat dupa duminica Pastelui trecem in Saptamana Luminata.
Pentru crestinii ortodocsi, Saptamana Luminata este inceputul unei perioade de sarbatoare care se termina dupa cincizeci de zile de la Pasti, la Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile), scrie Stiri.TVR.ro.
De Sfintele Pasti, Biserica vesteste: "Acum toate s-au umplut de lumina, cerul si pamantul si cele de sub pamant", incepe asadar Saptamana Luminata. În primele secole ale crestinismului, Botezul era savarsit in noaptea de Pasti, iar cei botezati erau numiti luminati si purtau haine albe toata saptamana, simbol al bucuriei Învierii, inca un motiv ca saptamana sa primeasca numele de Saptamana Luminata.
Conform unei traditii populare, in aceasta perioada Raiul este deschis, iar cei adormiti sunt primiti in Rai, indiferent de pacatele pe care le-au facut de-a lungul vietii. Pentru crestinii greco-catolici aceasta perioada simbolizeaza victoria. Credinciosii ortodocsi si greco-catolici nu tin post pana duminica, iar traditia spune ca, dupa cel mai lung post de peste an, urmeaza cea mai putin restrictiva saptamana pentru crestini.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro