Săptămâna Patimilor 2023. De ce trebuie să meargă femeile la Denii?

saptamana patimilor 2023
Săptămâna Patimilor 2023

Sărbatorile Pascale reprezintă momente extrem de importante pentru creștinii ortodocși, însă chiar și perioada de dinainte acestui eveniment cu o mare încărcătură emoțională, este una importantă.

Între Sărbătoarea Floriilor și Sărbătoarea Învierii Domnului, în fiecare an credincioșii participă la Denii, în timpul Săptămânii Mari.

Ce sunt Deniile

saptamana mare 2023
Săptămâna Mare 2023[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Ce este spovedania?

Chiar în seara în care se sărbătoresc Floriile, Deniile se săvârșesc în timp ce se cântă Prohodul Domnului. În funcție de regiune, termenul se regăsește sub diferite forme.

Această tradiție se sărbătorește doar în două săptămâni din timpul unui an bisericesc. Concret, Deniile se sărbătoresc în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Sfintelor Paști. „Denie” are proveniență din slavenescul „vedenie”, însemnând slujbă nocturnă sau priveghere. În zona Transilvania, acest cuvânt este denumit „straste”, semnificând patima.

Ritualul slujbelor din Săptămâna Patimilor

ce sunt deniile
Ce sunt Deniile[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

De luni până joi, există un întreg ritual pentru Săptămâna Patimilor. În zilele de luni, marți și miercuri are loc Liturghia darilor mai înainte sfințite. Apoi, în Joia Mare are loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia. Joia Patimilor este ziua în care se sărbătorește Sfântul Agnet, care se folosește la Sfânta Liturghie. De asemenea, se mai scoate încă un Agnet, care se sfințește odată cu celălalt, fără să se spună de două ori rugăciunile epiclezei și fără să se binecuvânteze fiecare separat.

În anumite mănăstiri, ritualul din Joia Patimilor este diferit, având loc ritualul spălării picioarelor. Această tradiție reflectă  gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, atunci când a spălat picioarele ucenicilor. În mănăstiri, starețul este cel care spală picioarele monahilor.

Totuși, în următoarea zi, adică în Vinerea Mare, nu se săvârșește Liturghia. Î n dimineața acelei zile, pe o masă așezată în mijlocul bisericii, se așează Epitaful din Sfântul Altar. Acest obiect este o pânză ce simbolizează scena punerii în mormânt a Mântuitorului.

În fața acestei mese există și Sfânta Cruce, care a fost folosită în Joia Mare. Spre seară, are loc slujba Prohodului Domnului. Atunci, se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. După această tradiție, preoții așează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va sta până în miercurea din ajunul Înălțării Domnului.

 Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor

Săptămâna începe cu o zi importantă, simbolizând momentul  în care Patriarhul Iosif  a fost vândut de frații săi în Egipt, acesta fiind un simbol al momentului în care Iuda l-a vândut pe Iisus.

Marți are lor pomenirea celor zece fecioare, Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri simbolizează pomenirea femeii păcătoase, care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa. Aceasta simbolizează pocăința și îndreptarea omului ce desăvârșește păcate. De aceea, majoritatea oamenilor ar trebui să ia parte la acest moment. Joia Patimilor, una dintre zilele cu o mare importanță, creștinii își amintesc de evenimentele emblematice din viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, drept pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor, prin vinderea Domnului.
 Tradiția populară spune că există și câteva interdicții pentru credincioși, în această zi. Concret, este interzis să consume oțet sau urzici deoarece se spune că atunci când a fost răstignit, Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet, pentru a îi provoca usturime și suferință.

cand sunt deniile 2023
Când sunt Deniile în 2023?[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

Tot în Joia Mare, femeile înroșesc ouă și prepară cozonacii și pasca, pentru sfânta zi de Paște. De asemenea, tot în această zi, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși. Seara, aceștia iau parte la Denia celor 12 Evanghelii, purtând neapărat haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru.Tot în Joia Mare, credincioșii aduc la biserică pâine, care va fi ulterior sfințită de către preot, stropită cu vin şi împărțită enoriaşilor în noaptea de Înviere. 

 În acestă zi are loc ultima pomenire a morților din Postul Mare. Tradiția spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, mormintele se deschid, iar sufletele morților revin la vechile lor case, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

5 locuri pe care să le vizitezi de Paște. Au o încărcătură spirituală enormă

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Rețeta de tartă cu cremă de migdale și pere a Gabrielei Cristea: „O să fie o nebunie, credeți-mă pe cuvânt.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies