Saptamana Patimilor! De ce sa nu iti saruti prietenii in Joia Mare

Saptamana Patimilor! De ce sa nu iti saruti prietenii in Joia Mare
Saptamana Patimilor! De ce sa nu iti saruti prietenii in Joia Mare

Joia Mare este numita in popor Joia Mari, Joia neagra sau Joimarita.

 

Joia Mare este ultima zi in care se fac slujbe pentru sufletul morţilor. Se duc la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine si fructe si, dupa ce sunt sfinţite, se impart preotului, satenilor, vecinilor, de sufletul celor dusi pe lumea cealalta. In aceasta zi din Saptamana Patimilor lui Hristos, potrivit traditiei, se respecta numeroase datini pentru spor si sanatate.
Joia Mare  este randuita sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.
In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
Se spune ca in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se intorc la casele lor. In intampinarea lor, se aprind focuri in curţi sau in cimitire, pentru ca ei sa se poata incalzi si pentru a avea lumina.
Pana joi trebuie terminat torsul de frica Joimariţei, personaj intalnit doar in mitologia romaneasca, care pedepseste fetele lenese. In Joia Mare se prepara, de obicei, copturile pascale: pasca si cozonacii si se rosesc ouale.
Sursa: Wowbiz.ro

Joia Mare este ultima zi in care se fac slujbe pentru sufletul morţilor. Se duc la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine si fructe si, dupa ce sunt sfinţite, se impart preotului, satenilor, vecinilor, de sufletul celor dusi pe lumea cealalta.

In aceasta zi din Saptamana Patimilor lui Hristos, potrivit traditiei, se respecta numeroase datini pentru spor si sanatate.

Joia Mare  este randuita sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.

In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.
In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. 

Se spune ca in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se intorc la casele lor. In intampinarea lor, se aprind focuri in curţi sau in cimitire, pentru ca ei sa se poata incalzi si pentru a avea lumina. Pana joi trebuie terminat torsul de frica Joimariţei, personaj intalnit doar in mitologia romaneasca, care pedepseste fetele lenese.
In Joia Mare se prepara, de obicei, copturile pascale: pasca si cozonacii si se rosesc ouale.

Sursa: Wowbiz.ro

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

 



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies