Joia Mare este numita in popor Joia Mari, Joia neagra sau Joimarita.
Joia Mare este ultima zi in care se fac slujbe pentru sufletul morţilor. Se duc la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine si fructe si, dupa ce sunt sfinţite, se impart preotului, satenilor, vecinilor, de sufletul celor dusi pe lumea cealalta. In aceasta zi din Saptamana Patimilor lui Hristos, potrivit traditiei, se respecta numeroase datini pentru spor si sanatate.
Joia Mare este randuita sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.
In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
Se spune ca in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se intorc la casele lor. In intampinarea lor, se aprind focuri in curţi sau in cimitire, pentru ca ei sa se poata incalzi si pentru a avea lumina.
Pana joi trebuie terminat torsul de frica Joimariţei, personaj intalnit doar in mitologia romaneasca, care pedepseste fetele lenese. In Joia Mare se prepara, de obicei, copturile pascale: pasca si cozonacii si se rosesc ouale.
Sursa: Wowbiz.ro
Joia Mare este ultima zi in care se fac slujbe pentru sufletul morţilor. Se duc la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine si fructe si, dupa ce sunt sfinţite, se impart preotului, satenilor, vecinilor, de sufletul celor dusi pe lumea cealalta.
In aceasta zi din Saptamana Patimilor lui Hristos, potrivit traditiei, se respecta numeroase datini pentru spor si sanatate.
Joia Mare este randuita sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.
In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.
In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
Se spune ca in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se intorc la casele lor. In intampinarea lor, se aprind focuri in curţi sau in cimitire, pentru ca ei sa se poata incalzi si pentru a avea lumina. Pana joi trebuie terminat torsul de frica Joimariţei, personaj intalnit doar in mitologia romaneasca, care pedepseste fetele lenese.
In Joia Mare se prepara, de obicei, copturile pascale: pasca si cozonacii si se rosesc ouale.
Sursa:
Wowbiz.ro Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro