Saramura este preferata românilor în perioada postului, în zilele cu dezlegare la pește.
Saramura de pește este un preparat popular în toate zonele țării, fiind un fel de mâncare tradițional în zona Dobrogei și a Moldovei.
Saramura este perfectă pentru vară, fiind extrem de ușoară și de sățioasă, în același timp.
Ingrediente
7 pastravi (mai mici; cca 1.5 kg)
3 ardei (colorati; am pus 2 verzi si 1 rosu)
2 rosii (bine coapte)
2-3 ardei iuti
4-6 catei usturoi
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
4 linguri ulei
2 fire cimbru
2 foi dafin
1/4 legatura patrunjel
3 lingurite otet
1 lingurita sare
piper negru
Citeste si: Rețeta pentru Ciorba de pește în 4 pași simpli!
Mod de Preparare
- Faceți focul sub grătar. Când observați că focul s-a mai domolit, dar jarul a rămas puternic, puneți pe grătar roșiile si ardeii iuți. Întoarceți legumele pe toate părțile până se rumenesc peste tot. Soateți legumele și așezați-le într-un vas, presărați sare, apoi acoperiți-le cu folie și lăsați-le să se răcească.
- Curățați peștii, pe care îi veți unge ulterior cu ulei pe fiecare parte. Grătarul trebuie curățat cu o perie de sârmă, apoi uns cu o bucată de slănină sau cu ulei.
- Peștii trebuie așezați pe grătar si răsuciți până se vor rumeni. Nu trebuie mișcați pe grătar până pielea nu devine crocantă.
- Curăță legumele coapte de coajă, cotoare și semințe. Mărunțiți legumele până obțineți cubulețe mici.
- Adăugați cimbru, dafin, sare și piper peste legume, după gust și două căni și jumătate de apă. Puneți acest amestec la fiert timp de 5 minute după primul clocot.
- Usturoiul trebuie strivit și frecat cu ulei până devine pastă. Toarnă maioneza în saramură și apoi pune amestecul la fiert timp de 2 minute.
- Scoate cimbrul, dar și foile de dafin din saramură. Adaugă oțet și sare, după gust.
- Peștii copți trebuie așezați într-un vas încăpător și presărați cu pătrunjel. Saramura se va turna peste ei. Vasul trebuie acoperit și lăsat la temperatura camerei până reușiți să puneti de o mămăligă zdravănă.
Citeste si: Pește cu legume la cuptor. O rețetă ca la mama acasă!
Savurați saramura de pește alături de o mămăliguță caldă!