Sărbatoarea Floriilor 2023: Ce trebuie să aibă femeile în portofel pentru a avea noroc

floriile 2023
Sărbătoarea Floriilor

Sărbătoarea Floriilor este foarte importantă pentru creștini-ortodocși. În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște se sărbătorește Duminica Floriilor, sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

De-a lungul timpului, s-au format diverse tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii obișnuiesc să le înfăptuiască, cu ocazia acestei sărbători.

Când sunt Floriile anul acesta

traditii de florii
Care sunt tradițiile de Florii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: În Duminica Floriilor, Părintele Francisc Doboș vine la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Ca în fiecare an, Floriile se sărbătoresc înainte cu o săptămână de Paște.

Această sărbătoare este mereu într-o duminică, la fel ca și Învierea Domnului. Potrivit calendarului ortodox, anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie. Drept urmare, Floriile, sau Duminica Patimiilor, așa cum se mai numește în popor, se sărbătorește pe 9 aprilie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Ce reprezintă Duminica Patimiilor

Cu ocazia acestei zile, se rememorează momentul intrării Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin și de finic. Cu ocazia acestei sărbători, în biserici se ține o Liturghie diferită, față de cele obișnuite din timpul duminicilor, iar credincioșii se duc la biserică purtând cu ei crenguțe de salcie. Într-un cadru special, acestea sunt binecuvântate de către preot, chiar înainte de Liturghie. Salcia are o însemnătate aparte, deoarece înlocuiește ramurile de măslin și finic, pe care nu le găsim în România.

Credincioșii duc la biserică aceste crenguțe pentru a fi sfințite, apoi le agață de icoane în casele lor, pentru a fi păziți de necazuri. Alții obișnuiesc să le prindă de ușa de la intrare, pentru ca locuința să fie păzită de tot ce se poate întâmpla rău.


Tradiții și obiceiuri de Florii

Cu ocazia acestei sărbători, există o mulțime de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respect.

De Florii, este dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că acest preparat nu ar trebui să lipsească de pe mesele românilor. În unele zone ale țării, se obișnuiește ca acele crenguțe de salcie să fie duse la mormintele celor adormiți, pentru a le aminti celor care au plecat dintre noi, că urmează Sfintele Sărbători Pascale. De asemenea, unele persoane pun aceste crenguțe la pomii fructiferi sau la vie, pentru a rodi mai mult și la stupi, pentru ca albinele să fie binecuvântate să producă mai multă miere.

O altă tradiție veche spune că nu este bine să ne spălăm pe cap, pentru că vom albi mai devreme decât ar fi cazul.

Ce tradiții trebuie să respecte femeile

Atunci când vine vorba de femei, există câteva tradiții specifice, pe care acestea le pot urma. Una din ele spune că doamnelor ce se împărtășesc de Florii, li se va îndeplini orice dorință, în momentul în care vor fi rostite în gând, în timp ce se apropie de preot.

De asemenea, fetele care își doresc să își întâlnească alesul, pot urma un obicei vechi. Tot ce trebuie să facă este să fiarbă busuioc în apă la miezul nopții, sa spele pe cap cu apa respectivă, iar apoi să o toarne la rădăcina unui pom înflorit, înainte să răsară soarele.

Ce se face în Duminica Floriilor

ce se pune in portofel de florii
Ce trebuie să ai în portofel de Florii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială- kanald.ro

Citește și: Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!- stirilekanald.ro

Citește și: Ce se pune pe masa de Paște 2023. Gospodinele trebuie să țină cont de niște detalii importante

În seara de Duminica Floriilor, toate bisericile din țară înfăptuiesc slujbe speciale acestei sărbători, care poartă numele de denii. Aceste slujbe comemorează momentele importante din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim, până la învierea Sa. De asemenea, cu ocazia acestei zile, sunt sărbătoriți toți cei care poartă nume derivate din denumiri de flori, precum: Florentin/Florentina, Laura/Laurențiu, Iris, Narcis/Narcisa, Violeta/Viorel și multe altele.

Ce trebuie să aibă femeile în portofel de Florii, pentru a avea noroc

Această sărbătoare este foarte importantă pentru creștini-ortodocși, având o însemnătate aparte. Femeile pot avea parte de noroc, dacă respectă diverse tradiții. Se spune că în Duminica Floriilor, toate doamnele ar trebui să poarte cu ele în portofel ramuri de salcie și busuioc, pentru a se bucura de noroc tot anul.



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

5 destinații de Paște pentru cupluri

Andreea Marin și-a schimbat look-ul. ”Tuns, aranjat și vopsit”. Cum arată vedeta acum, fanii au reacționat imediat

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

FOTO EXCLUSIV! Cum au fost surprinși primii festivalieri în zona de corturi la Electric Castle 2024 de la primele ore ale dimineții

Cine este Sebastian Dobrincu. „Nu încerc să-mi găsesc fericirea în lucruri pe care le pot cumpăra cu bani.”

Câți bani a plătit Selly la bugetul local pentru festivalul Beach, Please!: „Hai să vorbim pe cifre, că ele nu mint” Suma este de ordinul zecilor de milioane

Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră


Cookies