Pe 27 iulie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Este considerat ocrotitorul medicilor și cel care îi vindecă pe bolnavi.
În fiecare an, pe data de 27 iulie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon. Chiar dacă nu este o zi cu cruce roșie în calendar, acest Mare Mucenic este extrem de iubit, în special de către oamenii bolnavi.
Sfântul Pantelimon este cunoscut și sub denumirea de doctorul fără de arginți, ocrotitorul medicilor și tămăduitorul bolnavilor. Biserica îl prăznuiește pe data de 27 iulie, când este zi cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.
O parte din moaștele sale se găsesc în țara noastră, în Mănăstirile Hurezi, Agapia, Ciolanu, Negru-Vodă şi Neamț. Se crede că Sfântul Pantelimon are trecere la Sfântul Ilie, pe care îl roagă să fie mai blând și să nu trimită furtuni și grindină asupra recoltelor.
Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Pantelimon
S-a născut în anul 284, în cetatea Nicomidia, care în prezent se află pe teritoriul Turciei. Mama sa era creștină, însă tatăl său era păgân. La naștere, Sfântul a primit numele de "Pantoleon", care în traducere, înseamnă "cel în toate puternic ca un leu".
Datorită faptului că mama sa avea credință în Dumnezeu, și Sfântul Pantelimon a fost crescut cu iubire de semeni și de Tatăl Ceresc.
Din păcate, mama sa s-a stins din viață, când acesta avea doar câțiva anișori, iar tatăl, care era ofițer în armata romană, l-a pus să studieze literatura, filosofia și Școala de Medicină.
Pentru că era foarte inteligent și i-a plăcut să învețe, Sfântul Pantelimon a ajuns discipolul lui Eufrosin.
Împăratul a cerut chiar ca Sfântul Pantelimon să devină noul lui medic personal, fiind impresionat de cunoștințele acestuia.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Sarbatoare in calendarul crestin ortodox. Astazi il praznuim pe Sfantul Pantelimon
Sfântul l-a cunoscut însă pe preotul Ermolae, care l-a făcut să-L iubească și mai mult pe Iisus Hristos. Rugăciunile curate ale Sfântului Pantilimon au reușit să învie un copil, care fusese mușcat de o viperă.
După săvârșirea acestei minuni, Sfântul a fost botezat și a primit numele de Pantelimon, adică ”cel mult milostiv”.
Începând din acel moment, și-a dedicat toată viața lui Dumnezeu și a încercat să le arate oamenilor care este credința adevărată.
Minunile Sfântului Pantelimon
Imediat după ce a fost botezat, Sfântul Pantelimon a decis să-și transforme casa în cabinet medical. O mulțime de oameni bolnavi au ajuns pe mâinile lui, iar acesta i-a vindecat și le-a alinat suferința, fără să le ceară vreun ban.
Deși inițial tatăl său s-a supărat pe Sfântul Pantelimon, pentru ca el credea că fiul său ar putea câștiga foarte mulți bani din vindecarea oamenilor, până la urmă s-a convins că viața aleasă de acesta este cea mai bună. Tatăl său a acceptat chiar să fie botezat și a devenit creștin.
Una dintre minunile săvârșite de Sfântul Pantelimon a fost vindecarea unui orb. Acesta lucra la curtea împăratului și încercase să se vindece și la celebrul doctor al vremurilor respective, Eufrosin. Doar Sfântul Pantelimon a reușit însă să-i redea vederea.
Colegii săi au început să devină invidioși pe el și astfel au mers la împăratul Maximian ca să-l denunțe pe Sfântul Pantelimon că este creștin. Sfântul și-a recunoscut credința și iubirea față de Iisus Hristos și chiar a vindecat un om paralizat, de față cu împăratul.
Maximian l-a aruncat însa în închisoare pe sfânt și l-a torturat. A vrut să-l convingă să renunțe la credința sa și a mers atât de departe, încât i-a omorât pe toți creștinii din Nicomidia, inclusiv pe preotul Ermolae.
Nimic nu a putut să-l facă însă pe Sfântul Pantelimon să se depărteze de Dumnezeu. Toate rănile pe care i le făceau soldații erau vindecate ca prin minune de Dumnezeu. Până la urmă, soldații i-au tăiat capul, pe data de 27 iulie. În loc de sânge, din trupul acestuia a început să curgă lapte. Sfântul Pantelimon avea doar 25 de ani.
Capul său se află în Mănăstirea care îi poartă numele, din Sfântul Munte Athos. Și pentru că vindecă oamenii, mai multe spitale îi poartă acum numele.
În ziua Sfântului Pantelimon nu se face treabă, pentru că se spune că te poți îmbolnăvi de ciumă. De asemenea, trebuie să dăm fructe de pomană, pentru ca anul următor acestea să nu aibă viermi.
Este bine să mâncăm porumb și dovlecei pe 27 iulie, ca să fim sănătoși tot anul. În această zi, se crede că cerbul iese din apă, pentru că aceasta începe să se răcească.