Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena semnificație, tradiții și superstiții

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena semnificație, tradiții și superstiții
Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena semnificație, tradiții și superstiții

Află ce semnifică Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena și ce tradiții și superstiții au românii.

Pe ce dată se sărbătoresc Sfinții Constantin și Elena

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este cea mai  mare prăznuire creștină  din calendarul bisericii ortodoxe în luna mai. Sfinții Împărați Constantin și Elena au rămas în istorie ca „cei care au dat libertate creștinismului”. Împărăteasa Elena a fost prima femeie care și-a lăsat sclavii în liberatate și a salvat de la persecuție creștinii.

Pe 21 mai, peste 1,75 milioane de români își sărbătoresc ziua de nume.

Iată ce semnificație are această sărbătoare și care sunt cele mai întâlnite superstiții și obiceiuri pe care românii le rescpectă de Constantin și Elena.

Citeste si: Calendar Ortodox februarie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători din această lună

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena semnificație, tradiții și superstiții

Semnificație

Înainte de lupta cu păgânul Maxenţiu, Împăratul Constantin a zărit pe cer, ziua în amiaza mare, semnul Crucii, pe care acesta l-a interpretat ca simbol al biruinţei și a rostit:  „Întru acest semn voi învinge!”.

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena are o strânsă legătură cu taina Sfintei Cruci, care a devenit semnul central al religiei creştine.

Mama lui Constantin, împărăteasa Elena, şi-a eliberat toți sclavii şi le-a întins o mână de ajutor creştinilor persecutaţi.

Ea a fost ziditoarea Bisericii Sfântului Mormânt, a Bisericii din Bethleem și a celei din Nazaret.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Prin Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena, Dumnezeu a dat libertate religioasă în lume, a doborât păgânismul şi idolatria, întărind astfel Biserica şi credinţa creştină.  

Împăratul, oprindu-i pe cei dintâi dintre creştini, a spus: „De vreme ce vă văd, că slujiţi cu credinţă Dumnezeului vostru, voiesc ca voi să fiţi sfetnicii, slujitorii şi prietenii mei; pentru

că nădăjduiesc că în ce fel sunteţi credincioşi Dumnezeului vostru, tot în acel fel veţi fi credincioşi şi către mine”. Iar către ceilalţi a zis: “Pe voi nu mai voiesc să vă am în curtea mea; căci, dacă nu aţi păstrat credinţa Dumnezeului vostru, apoi cum veţi fi credincioşi mie?”.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena semnificație, tradiții și superstiții

Citeste si: Calendar Creştin Ortodox Mai 2021. Vezi care sunt cele mai importante sărbători ale lunii Mai

Tradiţii şi superstiții de Sfinții Constantin și Elena

În ziua prăznuirii Sfinților Constantin și Elena, ogoarele nu trebuie lucrate, nu trebuie să dați cu sapa sau să pliviți ierburile.

În unele zone ale țării, se spune că de Constantin și Elena, păsările îşi învaţă puii să zboare.

De asemenea, există anumite obiceiuri şi superstiţii, care spun că agricultorii nu trebuie să lucreze, pentru a se evita astfel pagubele aduse de păsările cerului.

În anumite regiuni, este ultima zi de semănat porumb și ovăz, deoarece, se spune că tot ce se va semăna după această dată se va usca.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena semnificație, tradiții și superstiții

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

Podgorenii se odihnesc în ziua de Constantin Graur, întrucât se spune că, dacă vor ieși la muncă, graurii vor distruge strugurii.

De Sfinții Constantin şi Elena, păstorii își desemnează baciul și marchează locul în care își vor amplasa stânele.

Citeste si: SMS/Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2021. Trimite MESAJE, URĂRI şi idei de FELICITĂRI pentru prieteni, familie, colegi, profesori, șefi pe data de 21 mai 2021!

Un alt obicei se referă la faptul că, pentru a alunga duhurile rele, femeile dau cu tămâie şi stropesc cu aghiasmă locuințele. De asemenea, pentru a se proteja de necurat, ţăranii obișnuiesc să aprindă un foc mare şi să se strângă în jurul lui.

Una dintre superstițiile gospodarilor spune că aceștia nu trebuie să își lase pe uliță câinii de Sfinții Constantin și Elena, pentru că se spune că vor fugi și nu vor mai reveni niciodată acasă.

De Constantin și Elena nu este bine să ai conflicte sau discuții în contradictoriu, să ieși dintr-o relație, să divorțezi sau să renunți la un prieten, pentru că se spune că, dacă vei face acest lucru, vei avea pierderi ulterior, pe plan financiar.

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

De câți bani are nevoie Oana Roman lunar pentru a trăi decent? „Eu cu banii pe care îi câștig acum în România, mi-aș face mai multe fițe la Cannes decât fac la București.”

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies