Iată cum poți pregăti cele mai bune ouă umplute, o rețetă specială de Crăciun cu care vei face furori printre cei dragi.
Nu există sărbători de iarnă fără ouă umplute, o rețetă specială de Crăciun care se regăsește pe masa tuturor românilor.
Fiecare gospodină are propria rețetă a acestui aperitiv gustos, iar în unele familii, rețeta se transmite din generație în generație.
Rețeta de ouă umplute presupune fierberea ouălor, tăierea lor pe jumătate și umplterea lor cu o pastă făcută din gălbenușuri, amestecate cu alte ingrediente, precum condimente, maioneză și muștar ori ficat.
În cazul în care îți dorești să faci senzație cu o rețetă specială de Crăciun, iată mai multe rețete de ouă umplute:
Ouăle se pun în apă rece la fier și se lasă timp de 7 minute după ce începe apa să fiarbă în clocot, apoi se scot din vasul în care au fiert și se toarnă apă rece peste ele. În acest fel, ouăle se vor decoji mai ușor. După răcirea completă a ouălor, se decojesc cu grijă, pentru a nu rupe gălbenușurile. Se taie cu un cuțit bine ascuțit pe jumătate, pe lung sau pe lat, după preferință.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Rețetă cârnați de casă. Ingrediente și mod de preparare
Se scot gălbenușurile cu grijă și se pot da fie printr-o sită fină cu dosul unei linguri, fie se pot amesteca bine cu blenderul de mână, până se obșine o pastă cât mai fină de gălbenuș, fără a exista colocoașe.
Citeste si: Avem pentru tine o rețetă genială cu ouă, pentru un brunch reușit: Shakshuka!
După acest moment, gălbenușurile se amestecă cu ingredientele de mai jos și se umplu albușurile folosind o pungă de cu șpriț sau cu o pungă tăiată într-un colț. Se decorează cu frunze de mărar, pătrunjel, castraveciori murați sau gogoșari, totul după gust. La fel, și condimentele de adaugă după gust.
Iată câteva rețete de umpluturi:
1. Ouă umplute clasice, cu maioneză
5 ouă fierte
125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
125 g maioneză simplă de casă (nediluată cu smântână sau iaurt)
sare, piper negru proaspăt măcinat.
2. Ouă umplute cu gălbenuș și unt cu muștar (fără maioneză)
5 ouă fierte pentru umplut
125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
alte 2 ouă fierte întregi (cca. 120 g)
40 g unt moale (la temperatura camerei)
1 linguriță cu vârf de muștar de calitate (Dijon fin sau cu boabe)
sare, piper.
3. Ouă umplute cu pate de ficat:
5 ouă fierte
125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
125 g pate de ficat (lebăr sau din conservă)
25 g ceapă tocată fin
25 g unt moale
sare, piper negru proaspăt măcinat.