Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ignat 2022? Sărbători de iarnă

Sfântul Ignat
Sfântul Ignat, tradiții și obiceiuri

Sărbători de iarnă 2020 debutează cu Sfântul Ignat, o sărbătoare importantă pentru poporul român. În ce zi pică această sărbătoare.

Sfântul Ignat 2022. Prăznuit în fiecare an pe data de 20 decembire, Sfântul Ignat, cunoscut și ca Sfântul Ignatie Teoforul și Ignatul porcilor este una dintre cele mai importante sărbători dinainte de Crăciun.

Ignatie al Antiohiei, cunoscut și ca Ignatie Teoforul, a fost un episcop al Antiohiei, un martir al Bisericii și părinte apostolic. Este sărbătorit pe 17 octombrie în calendarul romano-catolic și anglican, respectiv pe 20 decembrie în calendarul creștin-ortodox și în cel greco-catolic.

Citeste si: Rețetă sarmale tradiționale moldovenești. Trebuie să fie nelipsite de pe masa de Crăciun


Tradiția spune că în urmă cu câteva sute de ani, un bărbat pe nume Ignat și-a ucis din greșeală tatăl cu securea atunci când voia să taie porcul. După ce a părăsit satul natal, în fiecare noapte de 19 spre 20 decembrie visa securea din cauza căreia tatăl său a murit.

Din moși strămoși, se spune că în noaptea de Ignat porcul își visează cuțitul sau se visează la gât cu mărgele roșii. Există o serie de superstiţii care în mediul rural se țin și astăzi.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Sărbători de iarnă 2020. Ouă umplute- rețetă specială de Crăciun

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ignat?

Dacă cineva lucrează altceva în ziua de Ignat, se crede că va cădea bolnav și va avea convulsii, la fel ca porcul când este tăiat. După ce porcul este tranșat, se caută să se vadă dacă în inimă se află sânge „înghețat". Asta înseamnă că proprietarul animalului va avea mare noroc la bani anul viitor.

Sfântul Ignat
Sfântul Ignat se sărbătorește an de an[Sursa foto: Unsplash]

De asemenea, se pune că nu este bine ca oamenii miloși să asiste la tăierea porcului, deoarece dacă cineva va plânge și va suferi în momentul sacrificării, animalul va avea carnea foarte tare și bucatele preparate din el nu vor fi la fel de gustoase.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deochiaţi.

După tăierea porcului, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. Toți cei din casă se ocupă apoi de prepararea cârnaților, a tobelor și a celorlalte preparate tradiționale.

O altă tradiție spune că în ziua de Ignat, cei care nu au porc trebuie să taie măcar o găină și să vadă sânge în această zi. Pe 20 decembrie, bunicii obișnuiau să facă o cruce cu sânge de porc pe fruntea nepoților, pentru a fi feriți de boli și de necazuri.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies