Sarcina iti schimba creierul pentru o perioada de 2 ani

Sarcina iti schimba creierul pentru o perioada de 2 ani

Pentru prima data, oamenii de stiinta au gasit dovezi ca in creierul femeilor insarcinate au loc schimbari specifice si de lunga durata.

Sarcina iti schimba creierul pentru o perioada de 2 ani

Aceste schimbari au fost observate in zonele creierului responsabile de perceptia sociala si abilitatea de a intelege gandurile si intentiile altora, sugerand ca acestea pot intensifica legatura mama-copil.

Studiul neuroimagistic, realizat in Spania, a urmarit creierele a 25 de mamici. Prima data inainte si imediat dupa sarcina si, din nou, la doi ani dupa nastere. Cercetatorii au comparat imaginile creierelor acestor mamici cu cele ale unor 19 proaspat tatici, precum si cu cele ale unor 17 barbati si 20 de femei fara copii.

Modelul modificarilor structurale, observate de cercetatori la proaspetele mame, au fost atat de distincte incat a fost posibila identificarea mamelor doar din scanarea creierului.

Aceste schimbari au ramas timp de cel putin doi ani, cu exceptia schimbarilor din hipocampus (o structura a creierului puternic implicata in memorie), care au revenit partial la starea lor anterioara.

Citeste si: Studiu: Nou-nascutii sunt adevarati matematicieni. Stiu sa faca ceva uimitor inca de la nastere

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Bunica din partea mamei este cel mai important om din viața copilului. Iată ce spun specialiștii!

Citeste si: Studiu: Copiii inteligenti si cu vocabular bogat nu au acces la televizor

Examenul imagistic prin rezonanta magnetica (IRM) a aratat modificari ale materiei cenusii, stratul exterior al creierului care contine corpurile celulare ale neuronilor. Dupa sarcina, materia cenusie s-a micsorat.

O contractie similara s-a observat in copilaria timpurie si in timpul adolescentei. Materia cenusie contine multe interconexiuni intre neuroni, iar in timpul reducerii, cele mai importante legaturi sunt intarite, iar celelalte sunt lasate sa se usuce. Mai degraba decat indicarea unei pierderi in capacitate, reducerea materiei cenusii inseamna, in general, ca o regiune a creierului a devenit mai specializata.

Citeste continuarea pe copilul.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

S-a demonstrat stiintific: Tatii sunt mai fericiti ca parinti decat mamele

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină