Sarcina si sanatatea orala! Complicatii stomatologice in timpul sarcinii!

Sarcina si sanatatea orala! Complicatii stomatologice in timpul sarcinii!
Sarcina si sanatatea orala! Complicatii stomatologice in timpul sarcinii!

Orice femeie care doreste sa devina mama, pe langa analizele recomandate, de obicei, in cazul unei sarcini, trebuie sa aiba in vedere ca sanatatea sa orala este la fel de importanta in aceasta perioada

Despre ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca o viitoare mamica, ne-a vorbit doctor Claudia Mladinescu, medic stomatologie generala.

„Viitoarele mamici trebuie sa aibe foarte mare grija de sanatatea dintilor si a gingiilor pe toata durata sarcinii. Din cauza modificarilor hormonale generale, organismul are un risc semnificativ mai crescut de aparitie a unor complicatii infectioase. Pe durata sarcinii femeile se pot confrunta cu gingivite sau cu boli stomatologice mai grave, boli care se pot rasfrange si asupra fatului, nu afecteaza doar mama”.



Cum actionam in timpul sarcinii?- Orice femeie responsabila isi va anunta medicul stomatolog de faptul ca este insarcinata. In aceasta perioada, problemele de natura stomatologica vor fi abordate altfel. „Ca o masura de precautie, tratamentele stomatologice ar trebui evitate, pe cat posibil, in primul trimestru si in prima jumatate al celui de-al doilea trimestru de sarcina. O perioada importanta si critica in dezvoltarea fatului.
Se va evita orice ar putea avea un potential efect periculos, toxic sau nociv (in orice fel) asupra produsului de conceptie.”
Sunt cazuri in care nu pot fi evitate anumite actiuni. „Daca situatia o impune, tratamentul stomatologic de rutina (fara administrarea anestezicelor, antibioticelor) poate fi realizat dupa trimestrul doi de sarcina. Interventiile stomatologice trebuie amanate pana dupa sarcina, din cauza ca acestea necesita administrarea unor sedative sau medicamente care pot trece si in circulatia fetala, si care pot avea efecte nedorite asupra fatului”, ne avertizeaza stomatologul.


Nimic nu este lasat la voia intamplarii. „Medicul stomatolog ar trebui informat cu privire la orice tratament pe care il ia femeia in perioada sarcinii, precum si dozele si durata administrarii, inclusiv daca este vorba doar de vitamine sau suplimente naturale, prescrise de medicul specialist, si evolutia sarcinii. Uneori, pe baza acestor informatii medicul stomatolog va trebui sa modifice tratamentul recomandat pacientei.
Unele medicamente, cum ar fi tetraciclina, pot altera definitiv dezvoltarea dintilor copilului, si din acest motiv ele nu ar trebui administrate in sarcina”.


Radiografiile pot genera malformatii- Multe viitoare mamici stiu ca nu trebuie sa faca radiografii. Sunt si persoane care nu inteleg de ce trebuie evitate. „Radiografiile pot avea importante efecte teratogene si pot induce aparitia mutatiilor si a malformatiilor congenitale. Daca realizarea lor este esentiala, in cazurile urgentelor stomatologice, pacienta trebuie sa ii comunice medicului ca este insarcinata, iar acesta va trebui sa incerce sa reduca, pe cat posibil, expunerea fatului la radiatii”, spune dr.
Claudia Mladinescu.

Greturile matinale si periajul dentar- In cazul in care greturile matinale intervin in timpul periajului zilnic, se recomanda schimbarea pastei de dinti cu una fara arome, fara miros.
Medicul stomatolog este cel care poate recomanda o astfel de pasta de dinti. In cazul varsaturilor matinale este important sa nu va periati dintii timp de cel putin o ora dupa episodul respectiv. Substantele acide eliminate fac vulnerabil stratul de smalt de pe suprafata dintilor, iar periajul il va deteriora.
Se poate clati gura cu apa sau cu apa de gura fara alcool, care contine fluor. Se recomanda si clatirea zilnica a gurii cu apa cu bicarbonat de sodiu sau apa de gura, dupa fiecare periaj sau ori de cate ori femeia simte un gust ciudat in gura sau dupa fiecare episod de varsatura.

Complicatii stomatologice in timpul sarcinii- Pe langa bucuriile induse de sarcina si de existenta bebelusului, aceasta perioada poate fi si destul de frustranta, mai ales daca mama are deja probleme de sanatate si probleme de natura stomatologica.

„Femeile insarcinate sunt susceptibile infectiilor dentare, iar tratamentul lor nu poate fi intotdeauna cel clasic sau cel mai eficient. Ca urmare, bolile au evolutie trenanta si adesea se pot complica usor. Exista o gama variata de probleme la care femeile insarcinate sunt susceptibile, printre care tumori dentare de sarcina, gingivita de sarcina, boala periodontala.”

Urgentele stomatologice de tipul cariilor dentare sau fracturarea unui dinte nu se recomanda a fi rezolvate in timpul sarcinii. Cel mai probabil, tratamentul lor va fi temporizat pana cand se va permite administrarea unor medicamente care sa nu afecteze fatul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Dieta pentru dinti sanatosi ajuta dezvoltarii armonioase a bebelusului- Tot ce consuma femeia poate influenta si organismul in dezvoltare al fatului. De aceea, specialistii recomanda urmatoarele:

1. Evitarea gustarilor dulci: poftele in sarcina sunt foarte frecvent orientate spre alimente cat mai dulci. Pot aparea carii, iar mai multe studii au aratat ca unele bacterii raspunzatoare de degradarea smaltului si aparitia problemelor stomatologice pot trece, cu usurinta, de la mama, la fat.

2. Adoptarea unei diete sanatoase, echilibrate: mugurii dentari apar inca din luna a treia de sarcina si din acest motiv specialistii recomanda ca dieta mamei sa fie foarte bogata in lactate (lapte proaspat, branza, iaurt), astfel incat organismul sa nu aibe un deficit de calciu. Un plus de calciu va stimula dezvoltarea armonioasa a dintilor, a gingiilor si a oaselor fatului.

Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies