Sarmalele cu pește sunt un deliciu tradițional din Dobrogea. Rețeta nu este grea, iar gustul dulce și aroma peștelui vă vor schimba în totalitate părerea despre sarmale.
Nu există sărbătoare fără sarmale la români, dar ce ați spune dacă vă provocăm să încercați și o rețetă puțin mai diferită? Suntem obișnuiți cu sarmalele de porc, de pui, de vită sau de curcan. Gospodinele din Dobrogea au venit însă cu o altă idee: sarmalele cu pește.
Sarmalele cu pește, o mâncare tradițională din Dobrogea
Nu este de mirare faptul că sarmalele cu pește au fost inventate de femeile din Dobrogea.
Celebra saramură, ciorbă de pește, zacusca de pește, chiftele de pește și tot felul de sortimente de pește, fie că vorbim despre cel fript, prăjit, copt pe plită sau pe jar sau chiar umplut, toate acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le puteți gusta dacă aveți un drum prin Dobrogea.
Să revenim acum la sarmalele cu pește. În primul rând, acestea sunt mai dietetice decât ”surorile” lor cu porc sau cu vită. Așadar, dacă sunteți la dietă, puteți consuma această mâncare, fără să aveți mustrări de conștiință. Chiar dacă este un preparat care se gătește mai dificil, cu siguranță merită efortul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Iată ce vă trebuie pentru a găti cele mai bune sarmale cu pește:
- un kg file de pește gras
- 300 g de ceapă
- 100 g de orez
- un morcov
- 500 g roșii în bulion
- două lingurițe de sare
- un vârf de cuțit de piper negru
- o linguriță de cimbru uscat
- un ou
- mărar și pătrunjel verde
- varză murată sau frunze de viță de vie
Cum se fac sarmalele cu pește
În primul rând, tocați foarte bine peștele, după ce ați verificat atent să nu mai aibă oase. Este ideal dacă folosiți crap, somn sau sturion. Spălați orezul, tocați ceapa cât mai mărunt, iar morcovul îl dați pe răzătoarea mică.
Într-un vas, puneți peștele tocat, orezul, ceapa, morcovul, sarea, piperul, cimbrul, oul și verdeața, pe care ați tocat-o fin înainte.
Carnea de pește se potrivește la fel de bine în ambele variante. Luați un tuci sau o oală, iar pe fund puneți varză tocată sau frunze de viță. După aceea, așezați frumos sarmalele, puneți o crenguță de cimbru și roșiile în bulion.
Deasupra oalei puneți o farfurie și completați cu puțină apă, înainte să băgați sarmalele la cuptor. Focul trebuie dat mare în prima jumătate de oră, până în momentul în care sarmalele vor da în clocot.
După aceea, fixați cuptorul la 180 de grade și lăsați sarmalele să fiarbă pentru aproximativ două ore.Sarmalele cu pește se servesc, la fel ca și cele cu porc, alături de mămăligă și ardei iute.