Sarmale cu pește. Rețetă tradițională din Dobrogea

Sarmale cu pește. Rețetă tradițională din Dobrogea
Sarmale cu pește. Rețetă tradițională din Dobrogea

Sarmalele cu pește sunt un deliciu tradițional din Dobrogea. Rețeta nu este grea, iar gustul dulce și aroma peștelui vă vor schimba în totalitate părerea despre sarmale.

Nu există sărbătoare fără sarmale la români, dar ce ați spune dacă vă provocăm să încercați și o rețetă puțin mai diferită? Suntem obișnuiți cu sarmalele de porc, de pui, de vită sau de curcan. Gospodinele din Dobrogea au venit însă cu o altă idee: sarmalele cu pește. 

Sarmalele cu pește, o mâncare tradițională din Dobrogea

Nu este de mirare faptul că sarmalele cu pește au fost inventate de femeile din Dobrogea.

Cu atât de mult pește în jur, nici nu aveau cum să nu folosească acest aliment în tot felul de mâncăruri.

Celebra saramură, ciorbă de pește, zacusca de pește, chiftele de pește și tot felul de sortimente de pește, fie că vorbim despre cel fript, prăjit, copt pe plită sau pe jar sau chiar umplut, toate acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le puteți gusta dacă aveți un drum prin Dobrogea. 

Să revenim acum la sarmalele cu pește. În primul rând, acestea sunt mai dietetice decât ”surorile” lor cu porc sau cu vită. Așadar, dacă sunteți la dietă, puteți consuma această mâncare, fără să aveți mustrări de conștiință. Chiar dacă este un preparat care se gătește mai dificil, cu siguranță merită efortul. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Iată ce vă trebuie pentru a găti cele mai bune sarmale cu pește:

  • un kg file de pește gras
  • 300 g de ceapă
  • 100 g de orez
  • un morcov
  • 500 g roșii în bulion 
  • două lingurițe de sare
  • un vârf de cuțit de piper negru
  • o linguriță de cimbru uscat
  • un ou 
  • mărar și pătrunjel verde
  • varză murată sau frunze de viță de vie

Cum se fac sarmalele cu pește

În primul rând, tocați foarte bine peștele, după ce ați verificat atent să nu mai aibă oase. Este ideal dacă folosiți crap, somn sau sturion. Spălați orezul, tocați ceapa cât mai mărunt, iar morcovul îl dați pe răzătoarea mică. 

Într-un vas, puneți peștele tocat, orezul, ceapa, morcovul, sarea, piperul, cimbrul, oul și verdeața, pe care ați tocat-o fin înainte.

Amestecați foarte bine toate aceste ingrediente. La final, trebuie să obțineți o compoziție fină. În funcție de preferințele fiecăruia, împachetați sarmalele în foi de varză  sau în foi de viță. 

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Carnea de pește se potrivește la fel de bine în ambele variante. Luați un tuci sau o oală, iar pe fund puneți varză tocată sau frunze de viță. După aceea, așezați frumos sarmalele, puneți o crenguță de cimbru și roșiile în bulion. 

Deasupra oalei puneți o farfurie și completați cu puțină apă, înainte să băgați sarmalele la cuptor. Focul trebuie dat mare în prima jumătate de oră, până în momentul în care sarmalele vor da în clocot.

După aceea, fixați cuptorul la 180 de grade și lăsați sarmalele să fiarbă pentru aproximativ două ore. 

Sarmalele cu pește se servesc, la fel ca și cele cu porc, alături de mămăligă și ardei iute. 



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies