Sarmale cu pește. Rețetă tradițională din Dobrogea

Sarmale cu pește. Rețetă tradițională din Dobrogea

Sarmalele cu pește sunt un deliciu tradițional din Dobrogea. Rețeta nu este grea, iar gustul dulce și aroma peștelui vă vor schimba în totalitate părerea despre sarmale.

Nu există sărbătoare fără sarmale la români, dar ce ați spune dacă vă provocăm să încercați și o rețetă puțin mai diferită? Suntem obișnuiți cu sarmalele de porc, de pui, de vită sau de curcan. Gospodinele din Dobrogea au venit însă cu o altă idee: sarmalele cu pește. 

Sarmalele cu pește, o mâncare tradițională din Dobrogea

Nu este de mirare faptul că sarmalele cu pește au fost inventate de femeile din Dobrogea. Cu atât de mult pește în jur, nici nu aveau cum să nu folosească acest aliment în tot felul de mâncăruri.

Celebra saramură, ciorbă de pește, zacusca de pește, chiftele de pește și tot felul de sortimente de pește, fie că vorbim despre cel fript, prăjit, copt pe plită sau pe jar sau chiar umplut, toate

acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le puteți gusta dacă aveți un drum prin Dobrogea. 

Să revenim acum la sarmalele cu pește. În primul rând, acestea sunt mai dietetice decât ”surorile” lor cu porc sau cu vită. Așadar, dacă sunteți la dietă, puteți consuma această mâncare, fără să aveți mustrări de conștiință. Chiar dacă este un preparat care se gătește mai dificil, cu siguranță merită efortul. 

Iată ce vă trebuie pentru a găti cele mai bune sarmale cu pește:

  • un kg file de pește gras
  • 300 g de ceapă
  • 100 g de orez
  • un morcov
  • 500 g roșii în bulion 
  • două lingurițe de sare
  • un vârf de cuțit de piper negru
  • o linguriță de cimbru uscat
  • un ou 
  • mărar și pătrunjel verde
  • varză murată sau frunze de viță de vie

Cum se fac sarmalele cu pește

În primul rând, tocați foarte bine peștele, după ce ați verificat atent să nu mai aibă oase. Este ideal dacă folosiți crap, somn sau sturion. Spălați orezul, tocați ceapa cât mai mărunt, iar morcovul îl dați pe răzătoarea mică. 

Într-un vas, puneți peștele tocat, orezul, ceapa, morcovul, sarea, piperul, cimbrul, oul și verdeața, pe care ați tocat-o fin înainte. Amestecați foarte bine toate aceste ingrediente. La final, trebuie să obțineți o compoziție fină. În funcție de preferințele fiecăruia, împachetați sarmalele în foi de varză  sau în foi de viță. 

Citește și: Este cod roșu de viscol! Rafale de peste 120 km/h și vizibilitate zero în zonele montane- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro

Carnea de pește se potrivește la fel de bine în ambele variante. Luați un tuci sau o oală, iar pe fund puneți varză tocată sau frunze de viță. După aceea, așezați frumos sarmalele, puneți o crenguță de cimbru și roșiile în bulion. 

Deasupra oalei puneți o farfurie și completați cu puțină apă, înainte să băgați sarmalele la cuptor. Focul trebuie dat mare în prima jumătate de oră, până în momentul în care sarmalele vor da în clocot. După aceea, fixați cuptorul la 180 de grade și lăsați sarmalele să fiarbă pentru aproximativ două ore. 

Sarmalele cu pește se servesc, la fel ca și cele cu porc, alături de mămăligă și ardei iute. 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Mesajul postat de Oana Lis la aflarea veștii că actrița Brigitte Bardot s-a stins din viață. Ce a făcut Viorel Lis când s-a întâlnit cu ea: „N-a rezistat la așa legendă de femeie.”

TEST: Cât de darnic ești? Răspunde doar la aceste întrebări!

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

CINE ESTE PERSOANA care face dezvăluiri sfâșietoare despre Ion Drăgan? Au vorbit cu puțin timp înainte ca artistul să moară... iar acum rupe tăcerea: "Mi-a mărturisit că...". Ca să nu existe loc de interpretări, momentul CONVERSAȚIEI a fost făcut public

Chef Orlando Zaharia, fotografie prețioasă din locul special sufletului său. Unde a ajuns și ce amintiri i-au venit în minte: "Locul cel mai frumos de pe Pământ."

Andreea Mantea anunță numele primului finalist din „Casa iubirii”! Aflați cine va intra în marea finală în ediția de duminică, 28 decembrie, difuzată de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate