Sarmale împrăștiate de post, rețeta maicii Isidora de la Mănăstirea Arnota. “Varza nu este pretențioasă și este foarte gustoasă.”

Sarmale împrăștiate de post, rețeta maicii Isidora de la Mănăstirea Arnota. “Varza nu este pretențioasă și este foarte gustoasă.”
Sarmale împrăștiate de post, rețeta maicii Isidora de la Mănăstirea Arnota. “Varza nu este pretențioasă și este foarte gustoasă.”

Maica Isidora a venit cu rețeta sarmalelor împrăștiate de post.

Maica Isidora de la Mănăstirea Arnota, județul Vâlcea, a povestit pentru Trinitas, cum pregătește rețeta sarmalelor împrăștiate de post.

Care sunt ingredientele de care aveți nevoie și cum trebuie pregătită varza

Citește și: Musaca cu piept de pui și multe legume. Încercați un preparat sățios și plin de savoare colorată!

Citește și: Rețeta de ghiveci călugăresc a lui chef Sorin Bontea. „Ce bine miroase! E foarte bun.”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Maica Isidora a povestit cum aceste sarmale împrăștiate sunt o altă denumire, de fapt, pentru varza a la Cluj, însă toată asamblarea va fi făcută pe straturi. Maica Isidora a spus care sunt ingredientele de care aveți nevoie, dar și cum trebuie pregătită varza.

Ingrediente:

  • 2 verze murate
  • 500 gr orez
  • Ulei
  • 3 foi de dafin
  • Piper
  • 500 gr ceapă
  • 3 ardei capia
  • Roșii
  • Boia

„Am pregătit o rețetă adaptată după rețeta de varză a la Cluj. Am scos varza de la putină, am spălat-o, am desărat-o, după care am tocat-o mărunt. Înainte de a pune varza la călit, punem ceapa până devine sticloasă, împreună cu ardeiul. Varza nu este pretențioasă și este foarte gustoasă. Nu cere în combinația ei decât orez, ardei și ceapă. Nu poți să îi pui morcovi sau alte ingrediente pentru că i-ar strica din valoarea nutritivă și din gust.

O vom combina cu diferite ingrediente care vor scoate în evidență gustul. Rețeta aceasta ar merge și cu varză crudă, însă nu ar avea același gust. Este foarte bună și la sarmale. O altă denumire a acestei verze a la Cluj este de sarmale împrăștiate. La cotoarele de varză ceea ce deranjează este că nu se pot coace și atunci trebuie eliminate. Nu se va desăra niciodată să fie ca o varză crudă, dar va fi foarte gustoasă și va avea o tentă foarte ușoară de acrișor.
Punem un pic uleiul la încins cu ceapa și ardeiul, să se călească puțin. După completăm cu apă. După ce punem varza, punem și condimentele, piper,  boia dulce și foi de dafin.”,
a spus maica Isidora de la Mănăstirea Arnota, județul Vâlcea.

Cum pregătește maica Isidora orezul pentru sarmalele împrăștiate

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

După ce varza a stat la călit și apoi la prăjit împreună cu ardeiul și ceapa, maica Isidora face aceeași pași pentru orez, după care asamblează totul într-o tavă și adaugă la cuptor pentru 50 de minute, cu roșii deasupra. 

„După ce terminăm cu varza, procedăm la fel și la orez. Punem orezul la călit. În rețeta inițială, orezul se punea cu carnea, dar acum, nefiind carne, punem orezul la călit cu ceapa și lăsăm să se umfle.

Când am pus ceapa și ardeiul la călit, începem să punem progresiv varza, amestecăm și iau lângă mine o cană de apă. După ce pun toată varza, o lăsăm cam jumătate de oră pe aragaz, timp în care se pregătește orezul care va fi intermediar între varză. Va fi ca un sandwich. Varză-orez-varză. La orez nu punem sare pentru a-și trage din varză. Cantitatea de apă adăugată treptat va scădea.
Punem puțină ceapă în uleiul încins pentru a-i da mai multă savoare și adăugăm orezul la călit. Apa pe care o mai adăugăm ulterior să fie apă rece. Pun câteva foi de dafin la varză, începând să fiarbă, să își tragă gust din toate. Le lăsăm să fiarbă, apoi lăsăm puțin să se răcească. Începem asamblarea într-o tavă. Punem un strat de varză, acum urmează să punem orezul, apoi încă un strat de varză. În zilele de dulce, deasupra se poate pune smântână. Deasupra punem un strat de roșii tăiate. Bulionul riscă să acrească. După ce am pus roșiile, le vom stropi cu ulei. Punem la cuptor 50 de minute, acoperite cu capac, după care scoatem capacul și o mai lăsăm 10 minute să prindă culoare.”,
a mai adăugat maica Isidora.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Rețeta de mini burgeri de vită a lui chef Joseph Hadad și secretele pentru un burger delicios. „În acest fel, carnea se gătește uniform și nu rămâne crudă!”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies