Maica Isidora a venit cu rețeta sarmalelor împrăștiate de post.
Maica Isidora de la Mănăstirea Arnota, județul Vâlcea, a povestit pentru Trinitas, cum pregătește rețeta sarmalelor împrăștiate de post.
Care sunt ingredientele de care aveți nevoie și cum trebuie pregătită varza
Citește și: Musaca cu piept de pui și multe legume. Încercați un preparat sățios și plin de savoare colorată!
Citește și: Rețeta de ghiveci călugăresc a lui chef Sorin Bontea. „Ce bine miroase! E foarte bun.”
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Maica Isidora a povestit cum aceste sarmale împrăștiate sunt o altă denumire, de fapt, pentru varza a la Cluj, însă toată asamblarea va fi făcută pe straturi. Maica Isidora a spus care sunt ingredientele de care aveți nevoie, dar și cum trebuie pregătită varza.
Ingrediente:
- 2 verze murate
- 500 gr orez
- Ulei
- 3 foi de dafin
- Piper
- 500 gr ceapă
- 3 ardei capia
- Roșii
- Boia
„Am pregătit o rețetă adaptată după rețeta de varză a la Cluj. Am scos varza de la putină, am spălat-o, am desărat-o, după care am tocat-o mărunt. Înainte de a pune varza la călit, punem ceapa până devine sticloasă, împreună cu ardeiul. Varza nu este pretențioasă și este foarte gustoasă. Nu cere în combinația ei decât orez, ardei și ceapă. Nu poți să îi pui morcovi sau alte ingrediente pentru că i-ar strica din valoarea nutritivă și din gust.
Cum pregătește maica Isidora orezul pentru sarmalele împrăștiate
După ce varza a stat la călit și apoi la prăjit împreună cu ardeiul și ceapa, maica Isidora face aceeași pași pentru orez, după care asamblează totul într-o tavă și adaugă la cuptor pentru 50 de minute, cu roșii deasupra.
„După ce terminăm cu varza, procedăm la fel și la orez. Punem orezul la călit. În rețeta inițială, orezul se punea cu carnea, dar acum, nefiind carne, punem orezul la călit cu ceapa și lăsăm să se umfle. Când am pus ceapa și ardeiul la călit, începem să punem progresiv varza, amestecăm și iau lângă mine o cană de apă. După ce pun toată varza, o lăsăm cam jumătate de oră pe aragaz, timp în care se pregătește orezul care va fi intermediar între varză. Va fi ca un sandwich. Varză-orez-varză. La orez nu punem sare pentru a-și trage din varză. Cantitatea de apă adăugată treptat va scădea. Punem puțină ceapă în uleiul încins pentru a-i da mai multă savoare și adăugăm orezul la călit. Apa pe care o mai adăugăm ulterior să fie apă rece. Pun câteva foi de dafin la varză, începând să fiarbă, să își tragă gust din toate. Le lăsăm să fiarbă, apoi lăsăm puțin să se răcească. Începem asamblarea într-o tavă. Punem un strat de varză, acum urmează să punem orezul, apoi încă un strat de varză. În zilele de dulce, deasupra se poate pune smântână. Deasupra punem un strat de roșii tăiate. Bulionul riscă să acrească. După ce am pus roșiile, le vom stropi cu ulei. Punem la cuptor 50 de minute, acoperite cu capac, după care scoatem capacul și o mai lăsăm 10 minute să prindă culoare.”, a mai adăugat maica Isidora.