Părintele de la Mănăstirea Putna a dezvăluit rețeta sărmăluțelor cu urdă, în foi de sfeclă roșie.
O rețetă delicioasă și inedită este pregătită de părintele de la Mănăstirea Putna, pentru Trinitas, iar acesta a explicat, pas cu pas, cum realizează sărmăluțele cu urdă, în foi de sfeclă roșie.
Timp de preparare: 120 minute
- Ingrediente (pentru 120-150 de sărmăluțe)
- 120- 150 de frunze de sfeclă
- 500 g urdă
- 2 ouă
- 6- 7 cepe
- 300 g orez
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 2- 3 legături de ceapă verde (doar frunzele)
- sare
- piper
- oțet
- borș
- ulei de floarea soarelui
Părintele începe prin a pune ceapa la călit, ulterior adaugă și orezul și le lasă pe foc până sunt gătite pe jumătate. Toacă verdeața, pătrunjel și mărar proaspăt, care vor fi adăugate la final. „Sarmalele cu urdă pe care am învățat să le fac aici sunt deosebite, de ce? Pentru că se pune urdă, se fac în frunză de sfeclă, de preferat proaspătă. Frunza de sfecla are un rol deosebit, oferă o culoare aparte.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Modul de preparare al sărmăluțelor cu urdă, în foi de sfeclă roșie
Citește și: Chiftele în sos cu piure de cartofi. O rețetă ideală pentru a te răsfăța după o săptămână lungă de muncă!
Amestecă în toată compoziția un mix de piper, adaugă sare, iar când a ajuns la jumătatea punctul de fierbere, frământă foarte bine urda cu două ouă pe care le pune în compoziție, iar spre final adaugă verdețurile tocate. Pregătește foile de sfeclă roșie, împăturește sarmalele și le lasă la fiert. „Punem acum sare pentru orez, vom adăuga prima dată ceapa și apoi orezul și punem apă ca să se umfle. Trebuie să ajungă cam la jumătatea punctului de fierbere. Restul rămâne să se fiarbă odată cu frunza, după ce sunt împletite sarmalele. Trebuie să se răcească mai întâi compoziția și apoi o să amestecăm urda. Pregătim frunza, proporțională, scoatem nervul, finuț, pe deasupra și apoi o tăiem la dimensiunea la care avem nevoie. Adăugăm un mix de piper, piper roz, negru, alb și acum lăsăm să se răcorească. Ulterior adăugăm și urda cu verdeață. Pun urda întâi, o frământ bine. Se poate și cu brânză de vaci, la fel, frământată foarte bine, dar acolo punem și un pic de unt. Spargem și două să le adăugăm în compoziție, iar acum începem să facem sarmalele propriu-zise.”, a mai spus omul bisericii.