Sase lucruri care te pot scapa de cancer! Cat de periculoase sunt carnea si alcoolul!

Sase lucruri care te pot scapa de cancer! Cat de periculoase sunt carnea si alcoolul!

Potrivit unui studiu al Ministerului Sanatatii, doi romani din zece isi pierd viata din cauza cancerului.

 

Medicul clujean, Dan Eniu, a enumerat, pentru adevarul.ro o serie de obiceiuri care reduc foarte mult riscul aparitiei bolii. Ce prevede Codul European impotrva Cancerului.
„Putem lupta impotriva acestui flagel in ascensiune prin modificarea stilului de viata si prin colaborarea cu specialistii in domeniu. Secretul sta in informare: un om informat este un om puternic”, a sustinut conferentiarul universitar doctor, Dan Eniu, medic primar in chirurgie oncologica.
"Fumatul este principalul factor de risc la cancerul pulmonar, este un lucru demonstrat stiintific. Şi lasatul de fumat este factor de protectie, nu conteaza varsta si cat ai fumat, oricand te lasi de fumat este un castig, scade riscul de cancer pulmonar. O problema importanta este fumatul pasiv, sunt multe situatii in care vrem sa mancam un pranz si nu putem din cauza fumului.
Chiar o expunere sporadica la fumul de tigara are efecte negative importante. Alcoolul in orice cantitate este periculos, se accepta un consum moderat, dar e clar ca si asta creste riscul. E recomandat zero alcool. Inclusiv la femei s-a demonstrat ca un pahar de vin pe zi ridica riscul de cancer mamar", a spus el.
"Alimentatia nesanatoasa inseamna alimentatia hiopercalorica si hiperproteica. Aceasta inseamna, un aport prea mare pentru nevoile corpului. Poate bunicii/strabunicii nosti mancau mai mult decat, dar faceau activitatea fizica foarte intensta. Ei isi permiteau sa manance si slanina, si carne, si carnati, si paine, si laptele ala bun de la vaca, dar activitatea fizica era de 7- 8.000 de kilocalorii pe zi. Noi, asezandu-ne in masina dimineata, mergem la serviciu, stam pe scaun toata ziua, iar seara venim cu masina acasa si suntem morti de obositi, consumam poate 300 de calorii ceea ce inseamna poate o felie de paine.
Deci, daca am mancat doua felii de paine, am depasit energia pe care am consumat-o. Excesul se depune, daca mancam si aperitiv, si felul I si felul II, mai luam si un pahar de alcool, atunci aportul e foarte mare. Organismul este dat peste cap, trebuie sa faca ceva cu atata energie. Astfel apar tulburari, se instaleaza sindromul metabolic care la randul lui are foarte multe consecinte negative", a spus el.
Sursa

Medicul clujean, Dan Eniu, a enumerat, pentru adevarul.ro o serie de obiceiuri care reduc foarte mult riscul aparitiei bolii. Ce prevede Codul European impotrva Cancerului.

„Putem lupta impotriva acestui flagel in ascensiune prin modificarea stilului de viata si prin colaborarea cu specialistii in domeniu. Secretul sta in informare: un om informat este un om puternic”, a sustinut conferentiarul universitar doctor, Dan Eniu, medic primar in chirurgie oncologica.

"Fumatul este principalul factor de risc la cancerul pulmonar, este un lucru demonstrat stiintific. Şi lasatul de fumat este factor de protectie, nu conteaza varsta si cat ai fumat, oricand te lasi de fumat este un castig, scade riscul de cancer pulmonar. O problema importanta este fumatul pasiv, sunt multe situatii in care vrem sa mancam un pranz si nu putem din cauza fumului. Chiar o expunere sporadica la fumul de tigara are efecte negative importante. Alcoolul in orice cantitate este periculos, se accepta un consum moderat, dar e clar ca si asta creste riscul. E recomandat zero alcool. Inclusiv la femei s-a demonstrat ca un pahar de vin pe zi ridica riscul de cancer mamar", a spus el. 

"Alimentatia nesanatoasa inseamna alimentatia hiopercalorica si hiperproteica. Aceasta inseamna, un aport prea mare pentru nevoile corpului. Poate bunicii/strabunicii nosti mancau mai mult decat, dar faceau activitatea fizica foarte intensta. Ei isi permiteau sa manance si slanina, si carne, si carnati, si paine, si laptele ala bun de la vaca, dar activitatea fizica era de 7- 8.000 de kilocalorii pe zi. Noi, asezandu-ne in masina dimineata, mergem la serviciu, stam pe scaun toata ziua, iar seara venim cu masina acasa si suntem morti de obositi, consumam poate 300 de calorii ceea ce inseamna poate o felie de paine. Deci, daca am mancat doua felii de paine, am depasit energia pe care am consumat-o. Excesul se depune, daca mancam si aperitiv, si felul I si felul II, mai luam si un pahar de alcool, atunci aportul e foarte mare. Organismul este dat peste cap, trebuie sa faca ceva cu atata energie. Astfel apar tulburari, se instaleaza sindromul metabolic care la randul lui are foarte multe consecinte negative", a spus el.

Sursa

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte