Natalitatea a început să scadă din ce în ce mai mult în țara noastră. În luna noiembrie 2022, s-au născut cu aproape două mii de copii mai puțin față de noiembrie 2021. Mai mult decât atât, în anul 2022 s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 134 de ani.
Scăderea natalității ar fi din cauza sprijinul minim pe care statul român îl oferă părinților, și a numărul mic de creșe și grădinițe. Conform specialiștilor, legea nu favorizează nici persoanele tinere, mai ales pe cei cu venituri medii. În primul an după Revoluție, în țară s-au născut aproximativ 315.000
Legea nu favorizează persoanele tinere
Deși natalitatea scade alarmant de mult, statul vine cu măsuri controversate. Mai exact, este vorba despre deducerea acordată în urmă cu ceva timp, în cuantum de 100 de lei, pentru românii care au copii înscriși la o formă de învățământ.
„-Situația financiară, clar.
-E una dintre probleme?
-Clar, da. Pentru tineri da, mare.
-Populația e îmbătrânită, tinerii sunt plecați la muncă în străinătate.
-E un lux în ziua de azi să avem un copil?
-Dacă ne raportăm la prețuri, am zice că da.
Citește și: Anunț important de la Casa de Pensii! Nu va mai fi permis din luna august 2023
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Gabriel Biriș, avocat specialist în fiscalitate, a discutat despre acest subiect.
„Cum putem noi să reducem analfabetismul funcțional de aproape 50% și nu facem nimic, ne tot alergăm așa în jurul cozii, venim cu măsuri care frizează ridicolul de 10 lei pentru părinte, pentru copil pe lună, în loc să facem lucruri care chiar contează. Și în momentul în care ai copilul în gimnaziu și liceu, cheltuielile se mențin ridicate, mai ales pentru copiii care stau departe de București sau centrele reședință de județ. Sunt elevi care trebuie să plătească abonament de 700 lei pe lună ca să ajungă la un liceu. Este inadmisibil”, a declarat Gabriel Biriș, avocat specialist în fiscalitate.
Populația României a îmbătrânit
De asemenea, o altă problemă cu care se luptă România este îmbătrânirea demografică. Numărul tinerilor din România a scăzut considerabil, în timp ce numărul bătrânilor a crescut cu aproape jumătate de milion de persoane. Astfel că, cheltuielile în domeniul sănătății și al pensiilor se vor majora, punând presiune pe bugetul de stat.
Citește și: Anunțul momentului! Se oferă vouchere de 15.000 lei, pentru o categorie de oameni