Zi de zi petrecem foarte mult timp pe scaunul de birou, iar acest lucru poate avea un impact major asupra sanatatii noastre.
Desi foarte multe persoane nu constientizeaza riscurile la care se expun timp de opt ore pe zi sau chiar mai mult, statul pe scaun poate cauza probleme serioase, in special in zona coloanei vertebrale. Viata sedentara si folosirea unui scaun de birou neadecvat contribuie la instalarea durerilor de spate, a afectiunilor ale coloanei cervicale sau picioare obosite. Daca te confrunti cu astfel de situatii, este clar ca ai nevoie de mai multa comoditate si o pozitie optima a corpului.
Ajustabilitate
Gradul de reglare al scaunului de birou reprezinta cea mai importanta caracteristica a unui astfel de produs. Numeroasele ore de munca sedentara vor fi mult mai usor de suportat daca piesa aleasa sustine coloana intr-o pozitie naturala, fara sa o forteze sau sa o arcuiasca in mod inutil.
Inainte de a achizitiona un scaun pentru birou, verifica daca inaltimea poate fi reglata, astfel incat sa stai confortabil, cu talpile pe podea, genunchii la un unghi de 90 de grade, paralel cu coapsele.
Spatarul trebuie sa se regleze in mai multe pozitii, sa ofere un suport lombar bun si sa nu fie rigid. Postura corecta de sezut pe scaun este la un unghi cuprins intre 90 si 110 grade. Spatarul trebuie sa ofere o usoara inclinare pe spate, iar curba acestuia sa incadreze perfect zona lombara.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Reglarea bratelor la un unghi de 90 de grade este ideala. Acestea trebuie sa fie moi, reglabile pe inaltime si lungime si sa sprijine doar coatele. Tetiera ar trebui ajustata astfel incat sa iti poti sprijini in orice moment ceafa pe ea. De asemenea, un scaun de birou bun trebuie sa aiba sezutul suficient de mare ca sa te poti misca lejer pe el. Este recomandat ca acesta sa permita reglarea unghiului de inclinatie pentru un confort mai bun.
Material
Tapiteria reprezinta unul dintre factorii de care trebuie sa tii cont atunci cand cauti scaune de birou. Materialul din care este realizat sezutul si spatarul nu trebuie ales la intamplare. Vei simti acest lucru mai ales vara, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate.
Pielea naturala este cea mai populara optiune, deoarece este rezistenta, eleganta, placuta la atingere si se intretine foarte usor.
In oficiile moderne sunt adecvate produsele tapitate cu plasa perforata, deoarece sunt foarte comode si ofera pielii sansa de a respira, mai ales daca persoanele care le utilizeaza stau foarte mult pe scaun. Materialele textile sunt foarte versatile si se integreaza usor in orice tip de decor, dar se curata mai greu decat pielea sau plasa.
Stabilitate
Ca sa te bucuri de o buna stabilitate, opteaza pentru un scaun de birou cu 5 picioare. Sunt de preferat rotile care se invart la 360 de grade pentru a se misca cu usurinta. Evita modelele la care marginea din fata se lungeste mai departe decat raza picioarelor, pentru ca risti sa cazi foarte usor. Ia in considerare si suprafata pe care va rula scaunul deoarece nu toate produsele sunt indicate pentru gresie, mocheta, covor sau parchet.
Toate componentele scaunului trebuie sa fie confectionate din materiale rezistente, de calitate, pentru a-ti oferi un echilibru perfect atunci cand lucrezi sau te misti la birou, in functie de nevoi. In mod sigur nu vei putea sa iti desfasori activitatea in liniste si sa stai relaxata atunci cand ai in permanenta senzatia ca vei cadea de pe scaun daca iti schimbi pozitia.
Scaunul de birou este un accesoriu important care trebuie ales cu multa grija. Esential in viata omului modern, acest produs influenteaza sanatatea, buna dispozitie si productivitatea unei persoane, de aceea nu trebuie achizitionat la intamplare.