O nouă schimbare pentru pensionare! Ce intră în vigoare la 31 martie 2023?

O nouă schimbare pentru pensionare! Ce intră în vigoare la 31 martie 2023?
O nouă schimbare pentru pensionare! Ce intră în vigoare la 31 martie 2023?

Pensiile vor avea parte de o schimbare radicală la noi în țară. Un nou cadru legal va fi implementat pentru pensiile din anul 2023. Iată ce se va întâmpla!

Guvernanții și-au asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe parcursul anului 2023 ar trebui să intre în vigoare un nou cadru legislativ, având în vedere pensiile din România, având scopul de a corecta anumite dezechilibre care existau în Legea 127/2019.

Citește și: Cum se face calculul pentru femei atunci când vor să iasă la pensie. Care este stagiul minim de cotizare pentru viitoarele pensionare?

Schimbare radicală pentru pensiile din România!

Schimbare radicală pentru pensiile din România
Schimbare radicală pentru pensiile din România[Sursa foto: Pexels.com]

O nouă schimbare pentru pensionare! Ce intră în vigoare la 31 martie 2023

Termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii din țara noastră este finalul lui martie 2023.

PNRR a stabilit ca termenul pentru intrarea în vigoare a acestei legi, care are în vedere sistemul de pensii din România, este la finalul lunii martie 2023.

Prin PNRR, decidenții statului român au implementat diferite reforme, printre care și cea a sistemului de pensii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Obiectivul reformei din domeniul pensiilor „ îl reprezintă realizarea unui nou cadru legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, să răspundă Recomandărilor Specifice de Țară (RST) 2019 și 2020, să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie”, potrivit PNRR.

Acest lucru are ca scop adoptarea unei legi noi a sistemului public de pensii, în același timp cu înlocuirea Legii 127/2019, care până în momentul actual nu s-a aplicat și eliminarea unei perioade fixe stabilite de contributivitate de 25 de ani.

Schimbare radicală pentru pensiile din România
Schimbare radicală pentru pensiile din România[Sursa foto: shutterstock]

Pensiile vor crește, dar vizate de creștere vor fi, în primul rând, cele mici

Noul cadru legislativ permite utilizarea unei noi formule de calcul pentru a îmbunătăți echitatea sistemului public de pensii. Această nouă formulă de calcul ține cont de câte puncte a câștigat fiecare beneficiar conform principiului contribuției. Astfel, unele dintre inechitățile din sistemul public de pensii vor fi corectate.

Noua formulă de calcul a pensiei se va baza pe produsul dintre numărul total de puncte al unei persoane și valoarea unui indicator care măsoară câți bani ar primi la pensie.

Acest lucru va contribui la asigurarea faptului că pensiile rămân accesibile și previzibile în timp.

Noua lege a pensiilor va stabili ca toate dosarele de pensie aflate în plată să fie evaluate, pentru a le recalcula ulterior. Asta înseamnă că vor crește pensiile, dar ținta creșterii vor fi, în primul rând, pensiile mici.

Citește și: Trei copii orfani de tată și părăsiți de mamă au o dorință: „Vreau să am o vacă și să beau lapte” Condițiile vitrege în care trăiesc micuții le fură zâmbetul de pe față- kanald.ro

Citește și: Concentrație uriașă de E.coli în apa mării de pe litoralul românesc! Care sunt stațiunile vizate- stirilekanald.ro

Guvernul va face multe pentru a ajuta oamenii să continue să lucreze și să rămână în forța de muncă mai mult timp. Vor crește vârsta de pensionare, astfel încât oamenii să se pensioneze la aceeași vârstă și, de asemenea, vor face mai ușor pentru oameni să rămână în forța de muncă prin introducerea de noi programe pentru a menține oamenii motivați.

În momentul actual, vârsta principală de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei, vârsta standard de pensionare crește eșalonat până în anul 2030, până la 63 de ani.

Noua reglementare este menită să asigure că sistemul de pensii este sustenabil financiar prin creșterea contribuțiilor din partea lucrătorilor. Cota actuală de contribuție este de 3,75%.

Schimbare radicală pentru pensiile din România
Schimbare radicală pentru pensiile din România[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Sute de mii de pensionare pot fi afectate! Ce hotărâre s-a luat de către Guvern



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Sute de mii de pensionare pot fi afectate! Ce hotărâre s-a luat de către Guvern

FOTO INCENDIAR! Inna s-a pozat în așternuturi. Cântăreața i-a ÎNNEBUNIT pe fani cu formele ei

Nu te așteptai la asta! Așa arată casa lui Salman Khan și a Iuliei Vântur

Povestea din spatele succesului lui Babasha. Cum a reușit să își urmeze visul: ”Cântam toată ziua”

Cum se comportă zodiile după despărțire. Nativii care nu mai acordă nicio șansă

Ce fac credincioșii ca să afle dacă vor mai trăi până la sfârșitul anului? Obiceiul realizat în dimineața zilei în care e pomenită Schimbarea la Față a Domnului

Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România


Cookies