Schimbarea la față a Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri

Schimbarea la față a Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri
Schimbarea la față a Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri

Află care sunt tradițiile și obiceiurile pe care românii le respectă în ziua în care se sărbătorește „Schimbarea la Față a Domnului”.

Schimbarea la față a Domnului

Schimbarea la față redă momentul în care, apostolii, privindu-l pe Iisus cum se ruga pe Muntele Tabor, au avut parte de o experiență neobișnuită. Chipul Mântuitorului strălucea ca soarele, iar hainele acestuia s-au făcut albe precum zăpada.
Tot atunci s-au arătat și cei doi mari prooroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie.
Această sărbătoare are o însemnătate aparte, deoarece apostolii văd în Iisus, lumina divină și aud ,,vocea lui Dumnezeu".


„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una.
Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L". Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur.
Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți.”— Matei 17.

Citeste si: //DESCOPERĂ//Ce înseamnă dacă ți se zbate ochiul

Schimbarea la față a Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri

Această sărbătoare, prăznuită pe 6 august marchează, de fapt, începutul toamnei.

Vremea începe să se schimbe, frunzele se îngălbenesc și păsările pleacă.
Schimbarea la Față este numită, în popor, Obrejania, care vine din limba slavonă și înseamnă schimbare, transformare.
„Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoarea ortodoxă, a fost asimilată sărbătorii ce marchează despărţirea de vară, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp. Îngălbenesc frunzele, se răcesc apele, pleacă păsările migratoare, târâtoarele şi insectele se pregătesc să intre în pământ, adăpostindu se peste iarnă.
Constituie de asemenea un moment important al calendarului viticol: în această zi nu se lucrează şi se face pomană la biserică cu poame din noua recoltă. Tot acum se adună şi plante de leac. Prin etimologie populară, Obrejenie aduce după sine probozirea (certarea) celor neascultători, ocărârea lor în decursul anului ce vine”, scrie Antoaneta Olteanu, în volumul „Spaţiul şi timpul în tradiţiile româneşti”.

schimbarea la fata 2021

Citeste si: //DESCOPERĂ// De ce poartă femeile batic în Biserică

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Schimbarea la față se sărbătorește în timpul postului. Ceea ce trebuie să știți este că în această zi sfântă se dă dezlegare la pește.
Această Sărbătoare este foarte importantă pentru creștini, fiind una dintre cele mai cunoscute din Calendar.
Se spune că cei care nu participă la această sărbătoare se vor ofili precum florile, toamna.
Pe vremuri, se spunea că cei care spală haine în această zi sfântă, se vor umple de ploșnite și păduchi.


Fetele nu au voie să se spele pe cap, deoarece, se spune că nu le va mai crește părul.
Se spune că femeile însărcinate care respectă tradițiile vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.
Trebuie să știți că nu este bine să vă prindă această sărbătoare certat cu cineva.
De asemenea, oamenii care se roagă în această zi au șanse să scape de un viciu.
Cu această ocazie, se sfințesc grădinile și recoltele. Credincioșii pregătesc bucate alese pe care le duc la biserică pentru sfințire, apoi le împart celor săraci, pomenind atât pe cei vii, cât și pe morți.
Dacă vremea în data de 6 august este însorită, va fi o toamnă îmbelșugată, iar dacă va ploua, toamna va fi săracă.
Până la această dată, țăranii ar trebui să fi terminat deja de cosit fânul, pentru că iarba începe să se deterioreze.
De la această dată, nu mai este permis scăldatul.

Citeste si: ALEGE: Mesaje de LA MULȚI ANI! pentru ziua de naştere (aniversară)

„Se răcesc apele. Cerbii le spurcă, urinându-se în ele; de-acum nimănui nu-i mai este îngăduit să se scalde (Pamfile, 1997, p. 146). Se ţine pentru că cel ce va intra în acea zi în apă se va schimba la faţă (Speranţia, VI, f. 259 v). Începe să se îngălbenească frunza codrului (Pamfile, 1997, p. 145). Atunci pleacă berzele, purtând rândunelele pe spate. Se serbează în credinţa ca ele să poată trece toate mările fără nici un pericol (Speranţia, II, f. 133; V, f. 15). Şerpii, şopârlele şi toate insectele intră în pământ. Care vietate nu va fi intrat până la această zi poate fi omorâtă, în special şerpii. Dacă un tânăr vede un astfel de şarpe şi nu-l omoară, şarpele se va preface în zmeu. Dacă şarpele va fi văzut de o femeie şi nu va fi ucis, el va muri până la anul (Pamfile, 1997, p. 146)- Antoaneta Olteanu.
Gospodinele trebuie să termine curățenia generală până pe 6 august, iar în ziua sfintei sărbători să nu spele și să nu arunce lături în curte.
Tot în această zi trebuie să se evite călătoriile.
În unele zone începe culesul fructelor și „pârga" de struguri.
Se duc la biserică mere, prune, pere și struguri, unde sunt sfințite și împărțite credincioșilor.
Cei bolnavi sunt sfătuiți să urmărească zborul cârdurilor de berze, căci așa cum pleacă aceste păsări, tot așa va pleca și suferința oamenilor.
În limba greacă, denumirea sărbătorii este Metamorphosis (transfigurare). Sfântul Antim Ivireanul o denumește ,,Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos".

schimbarea la fata semnificatie

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: //TRIMITE// Mesaje de Sfânta Ana 2021. Cele mai frumoase mesaje pentru data de 26 iulie 2021

Rugăciunea pentru Schimbarea la față a Domnului

 
Pentru îndeplinirea dorințelor este bine ca în această zi sfântă să rostim următoarea rugăciune:
„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.
Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.
Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin.”

Citeste si: //TRIMITE// Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Cele mai frumoase mesaje pentru data de 20 iulie 2021



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies