Prima sărbătoare importantă a acestei luni este Schimbarea la Față a Domnului. Însă știați ce trebuie să pună gospodinele pe masă în această zi?
Aflați din rândurile următoare când va avea loc, anul acesta, prima mare sărbătoare cu cruce roșie a lunii august, Schimbarea la Față a Domnului. În plus, descoperiți și ce trebuie să pună gospodinele pe masă în această zi, dar și câteva tradiții și obiceiuri care trebuiesc respectate.
Schimbarea la Față a Domnului 2023
Luna august începe cu o sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox, mai exact Schimbarea la Față a Domnului, care este totodată și prima sărbătoare cu cruce roșie.
Nu trebuie să uităm că tot astăzi, în această zi de Schimbarea la Față a Domnului, este și dezlegare la pește, motiv pentru care, se recomandă ca astăzi să se împartă și produse specifice, dar nu doar atât, ci și să se consume în fiecare gospodărie.
De asemenea, de menționat este și faptul că, în anumite zone ale țării, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită şi Obrejenia, denumire ce semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni (are sensul de a certa pe cineva). Aceasta este sărbătoarea care vestește și începutul toamnei, zi din care vremea începe să se schimbe.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 6 august
Pe lângă faptul că, femeile ar trebui să respecte tradiția conform căreia, trebuie sa împartă pachete celor care nu se mai află printre noi, pachete care conțin diverse fructe specifice sezonului, fiind dezlegare la pește, acestea trebuie să conțină și produse din pește. De asemenea, și în casă trebuie să se consume pește, motiv pentru care, pentru astăzi am pregătit o rețetă de cod la grătar cu legume pe care o puteți prepara în gospodăriile voastre, bucurându-vă
de ea, alături de cei dragi.Ingrediente – cod la grătar cu legume
- 6 bucăți de file de cod
- sare de mare
- negru măcinat piper negru măcinat
- cimbru uscat, și măcinat
- 300 g de roșii cherry
- 300 g de ceapă mică roșie
- 300 g de cartofi
- 300 g de morcovi
- 300 g de ardei gras, galben, verde sau roșu
- o lingură de oțet balsamic
- 3 linguri de ulei de măsline
- o lingură de miere
- o legătură de pătrunjel proaspăt
Mod de preparare- cod la grătar cu legume
- în primul și în primul rând, tot ce trebuie să faceți pentru această delicioasă rețetă de cod la grătar cu legume, este să începeți prin a condimenta fileurile de cod. Așadar, vom lua rând pe rând fileurile de cod și le vom condimenta cu sare și piper negru măcinat, după gust.
- Între timp, ne vom ocupa și de legumele noastre. Așadar, vom lua rând pe rând toate legumele, roșiile cherry, ceapa roșie, cartofii, morcovii, dar și ardeii grași, legume pe care le vom spăla bine, le vom curăța și le vom tăia, cubulețe, pe toate.
- Între timp, vom încinge grătarul, iar într-o tigaie de dimensiuni mai mari vom pune și uleiul de măsline pentru legumele noastre. Pentru început, în tigaie vom pune ceapa și o vom lăsa să se călească. Ulterior, odată călită ceapa, acum o vom adăuga în tigaie și roșiile, dar și restul legumelor, rând pe rând, urmând să fie condimentate cu sare, piper negru măcinat, dar și cimbru. Abia spre final vom adăuga și oțetul dar și mierea, vom amesteca puțin pentru ca cele 2 ingrediente să ajungă pe toată suprafața legumelor, iar ulterior vom opri focul și vom da legumele la o parte.
- Acum a venit momentul să gătim și codul nostru, motiv pentru care îl vom pune întreg pe grătarul încins și îl vom coace, în funcție de preferințe, la un anumit interval de timp întorcându-l, pentru a se prepara uniform pe ambele părți.
- Odată ce este gata și peștele nostru, dar și legumele, rețeta de astăzi este gata de servit, poate să fie ornată cu pătrunjel proaspăt, după preferință. Poftă bună!
Tradițiile și obiceiurile care trebuie să fie respectate în această zi
- În această zi de sărbătoare, nu este voie ca nimeni să se scalde în apele curgătoare, dar nici să spele rufe la râu. Dacă vor alege ca femeile să facă acest lucru, se pare că părul nu le va mai crește.
- Persoanele care nu respectă această sfântă sărbătoare, se pare că vor deveni uscate și gălbejite, asemănătoare cu florile care se ofilesc.
- De asemenea, tot astăzi nu trebuie să se consume struguri nesfințiți, ci abia după ce vor fi sfințiți, chiar dacă nu vor tine cont, se vor certa tot anul.
- Ca în orice altă sărbătoare cu cruce roșie, nici astăzi nu trebuie să se spele haine pentru a nu avea parte de păduchi și ploșnițe. În ceea ce privește femeile însărcinate, dacă se menține această tradiție, se spune că vor avea parte de o sarcină ușoară.
- În plus, tot legat de creșterea părului ține și faptul că astăzi, femeile nu trebuie să se spele deloc, în caz contrar, părul nu le va mai crește.
- Astăzi nu trebuie să existe călătorii de niciun fel, chiar dacă este vorba de o distanță scurtă de parcurs, pentru că se pare că persoanele care o vor face, se vor rătăci și se vor întoarce abia anul viitor.
- Astăzi este ziua în care creștinii trebuie să dea de pomană fructe de sezon (mere, pepene, struguri), dar și colivă. De asemenea, pachetele trebuie să conțină și icre și pește, sau alte preparate din pește, fiind totodată și dezlegare la peste.
- Nu trebuie să uităm nici să sfințim atât grădinile, boabele de grâu pentru semănat, cât și recoltele, dat fiind faptul că de astăzi, iarba nu mai crește, iar păsările se pregătesc să plece spre țările calde, motiv pentru care, se spune că dacă vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.
Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 6 august