Schimbarea la Față a Domnului 2023. De ce nu au voie femeile să se spele în această zi?

Schimbarea la Față a Domnului 2023. De ce nu au voie femeile să se spele în această zi?
Schimbarea la Față a Domnului 2023. De ce nu au voie femeile să se spele în această zi?

Află din rândurile următoare care sunt obiceiurile și tradițiile care trebuie respectate de Schimbarea la Față a Domnului în 2023.

Schimbarea la Față a Domnului  este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului se prăznuiește în fiecare an în data de 6 august, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Anul acesta, ziua de 6 august pică într-o zi de duminică, fiind prăznuită în postul Sfintei Marii. Cu toate acestea, se face dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

Schimbarea la Față a Domnului 2023

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Schimbarea la Față a Domnului 2023
Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Această mare sărbătoare datează încă de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.

În locul respectiv, Mântuitorul Iisus Hristos se ruga, alături de apostoli. Dintr-o dată, acestea au parte de un eveniment nemaivăzut: chipul Mântuitorului s-a transformat, fiind cuprins de o strălucire aparte, iar hainele Lui s-au făcut albe ca zăpada.

Astfel, date fiind aceste evenimente, din punct de vedere religios, această mare sărbătoare semnifică una dintre minunile săvârșite de Iisus și posibilitatea pe care Dumnezeu le-a oferit-o apostolilor de a vedea în Fiul Său lumina divină.

Pe lângă însemnătatea religioasă, această mare sărbătoare este asociată unor tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă pentru a beneficia de ajutorul lui Dumnezeu și a avea posibilitatea de a se îndumnezei încă din viața aceasta.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Descoperă în rândurile următoare care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru ca Dumnezeu să le îndeplinească dorințele și să îi primească în Împărăția Cerurilor.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față a Domnului 2023

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față a Domnului 2023
Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față a Domnului 2023[Sursa foto: freepik]

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului este numită în popor şi Obrejenia, denumire ce semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, mai are și denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt care are sensul de a certă pe cineva.

Acestei sărbători îi sunt asociate o mulțime de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă, în funcție de zona în care locuiesc.

Principalele aspecte de care trebuie să țină cont credincioșii sunt legate de treburile gospodărești.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi este interzisă orice fel de activitate gospodărească. Femeile nu au voie să spele, să coasă, să calce, să dea cu mătura sau să facă treburi casnice, ziua de 6 august fiind dedicată rugăciunii.

Se spune că femeile care se vor ruga în această zi de sărbătoare le se vor îndeplini dorințele și vor avea parte de sănătate și de o viață liniștită, sub ocrotirea lui Dumnezeu.

Mai mult decât atât, această sărbătoare este privită și că începutul toamnei, iar din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească.  

Citește și: Primele imagini de la nunta Monicăi Bârlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Cine au fost vedetele invitate la marele eveniment| VIDEO- kanald.ro

Citește și: "De data asta nu mai scapi"- Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de un vecin...- stirilekanald.ro

În ziua Schimbării la Față a Domnului  se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat și recoltele. De astăzi, se pare că iarbă nu mai crește, iar păsările se pregătesc să plece spre țările calde. De aceea, se spune că dacă vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.  

Până la această sărbătoare, țăranii trebuie să termine de cosit, de adunat fânul și de cules ultimele plante de leac. 

De ce nu au voie femeile să se spele în această zi

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 6 august

Schimbarea la Față a Domnului 2023. De ce nu au voie femeile să se spele în această zi?
Schimbarea la Față a Domnului 2023. De ce nu au voie femeile să se spele în această zi?[Sursa foto: freepik]

Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecte femeile. Acestea nu trebuie să spele haine în ziua de sărbătoare deoarece, în caz contrar, vor avea păduchi și ploșnițe.

Mia mult decât atât, în ziua Schimbării la Față a Domnului, femeile nu au voie să se spele deoarece se spune că dacă nu vor respecta această tradiție nu la va mai crește părul.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

 



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Ce tradiții trebuie să respecte femeile

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Povestea dureroasă a regretatului actor Sebastian Papaiani! A fost martor la moartea fraților săi și trădat de propriul fiu

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”

"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial


Cookies