Schimbarea la față a Domnului. Ce nu ai voie să faci astăzi, este mare păcat

Schimbarea la față a Domnului. Ce nu ai voie să faci astăzi, este mare păcat
Schimbarea la față a Domnului. Ce nu ai voie să faci astăzi, este mare păcat

Ce nu ai voie să faci pe 6 august, când se prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2861/560/20035183/1/preobrazhenie.jpg

Astăzi, creștin-ortodocșii prăznuiesc Schimbarea la Față a Domnului. În fiecare an, pe data de 6 august în biserici are loc slujba dedicată acestei sărbători importante a creștinătății.

Această sărbătoare amintește creștinilor de minunea pe care Iisus Hristos a făcut-o pe muntele Tabor, acolo unde fiul lui Dumnezeu și-a descoperit dumnezeirea în fața apostolilor, prin natura umană pe care și-a asumat-o.

Această întâmplare este amintită de către Matei Evanghelistul: „Si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina”

Încă din secolul IV, creștinii prăznuiesc această zi, imediat după ce împărăteasa Elena a ctitorit o biserică pe muntele Tabor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

În iconografie, este prezentă și faimoasa icoană a Schimbării la Față a Domnului. Este o icoană ușpr de recunoscut, căci este extrem de profundă și bogată prin tot ceea ce transmite.

În centrul acesteia este Mântuitorul, având un veșmânt alb, înconjurat de un fond închis de culoare (mandorla), aspect prezent și în icoana Învierii. La picioarele Mântuitorului nostru Iisus Hristos sunt ucenicii Petru, Iacob si Ioan, dar și Moise și Ilie.

Ce nu au voie să facă fetele și femeile astăzi

Această sărbătoare are profunde semnificații economice și sociale.

Pentru oamenii de la țară, astăzi este ultima zi în care se mai cosește fânul.

De asemenea, astăzi este interzis să te scalzi în ape repezi de munte, căci riști să te îmbolnăvești,

De asemenea, ziua de 6 august semnifică și ultima zi în care se mai culeg plante de leac, cele despre care se spune că au puteri vindecătoare.

Dacă este o zi însorită și călduroasă, din bătrâni se spune că vom avea parte de o toamnă bogată și frumoasă.


În schimb, dacă astăzi plouă, va fi o toamnă mohorâtă și cu multe ploi.

Astăzi este interzis să speli haine, să coși, să faci curățenie. De asemenea, este interzis să te cerți cu cineva, căci vei avea parte de ceartă tot anul. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.

La biserică, se recomandă ca oamenii să ducă pachete cu fructe și cu bucate de post pentru cei plecați dintre noi.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies