Câți bani vor avea românii în mână când vor ieși la pensie? După zeci de ani de cotizații la sistemul de pensii, aceasta este o veste teribilă. Care sunt calculele?
Românii nu mai trăiesc pentru a încasa toți banii pe care statul i-a pus deoparte pentru pensii, iar la pensie vor primi doar o parte din contribuțiile plătite. Potrivit calculelor, după 35 de ani de muncă, pensionarii vor primi doar jumătate din suma la care au contribuit.
Citește și: Ce trebuie să știe femeile cu pensie mai mică de 2.000 lei. Ultimele informații despre cardurile de energie
Schimbări majore în sistemul de pensii din România
Economistul Adrian Codîrlașu atrage atenția că, în medie, românii își primesc pensia abia după 12 ani de la ieșirea de pe piața muncii. Acest lucru înseamnă că nu primesc de la stat tot ce au contribuit sub formă de pensie. Românii contribuie la pensie cu 21,25% din salariu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Suma pe care o primesc după 35 de ani de muncă
Luând ca exemplu salariul minim de 3.000 de lei, 595 de lei pe lună ar merge la pensia de stat, iar după 35 de ani de muncă, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 de lei dacă salariul rămâne același.
Românii pot reuși să vireze aproximativ 50.000
de euro la bugetul de stat timp de 35 de ani, atâta timp cât au un stagiu de cotizare.Cu toate acestea, după ce părăsesc piața muncii, românii pot primi doar aproximativ 30 000 de euro din pensiile publice. Cu alte cuvinte, 20 000 de euro sunt bani care rămân în țară și sunt redistribuiți prin sistemul public de pensii.
Românii nu mai trăiesc pentru a încasa toți banii pe care statul i-a pus deoparte pentru pensii, iar la pensie vor primi doar o parte din contribuțiile plătite.
Potrivit calculelor, după 35 de ani de muncă, pensionarii vor primi doar jumătate din suma la care au contribuit.Sistemul de pensii este ineficient
Economiștii spun că acest lucru se datorează faptului că sistemul de pensii este ineficient. Pe de o parte, sunt români care sunt angajați și contribuie la stat lună de lună, iar pe de altă parte, există o serie de optimizări și scutiri de taxe.