Schimbări privind legea pensiilor. Când se aplică prevederile şi ce categorii de români vor beneficia de pensii mai mari

Schimbări privind legea pensiilor. Când se aplică prevederile şi ce categorii de români vor beneficia de pensii mai mari

Prin PNRR, guvernul României a implementat câteva reforme legislative, de care depind ratele pe care țara noastră le va primi de la Comisia Europeană. Astfel, una dintre cele mai importante este reforma pensiilor.

Scopul reformei din domeniul pensiilor „îl reprezintă realizarea unui nou cadru legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, să răspundă Recomandărilor Specifice de Țară (RST) 2019 și 2020, să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie”, potrivit PNRR.

Schimbări privind legea pensiilor

Mai precis, acest lucru înseamnă apariția unei noi legi a sistemului public de pensii, în același timp cu înlocuirea Legii 127/2019, a cărei intrare în vigoare a fost amânată tot mai des, legea neputând să se aplice până în prezent, inclusiv eliminarea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani.

Așadar, după spusele guvernanților prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în 2023 ar trebui să apară un nou cadru legislativ în domeniul pensiilor, care ar trebui să corecteze dezechilibrele din Legea

127/2019. De asemenea, termenul la care PNRR a căzut de comun acord pentru intrarea în vigoare a noii legi, care să înlocuiască Legea nr. 127/2019, este  sfârșitul lunii martie 2023.

Citește și: Ce pensie specială încasează Irina Loghin lunar, după o carieră în politică

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Schimbări privind legea pensiilor [Sursa foto: freepik]

Potrivit Avocatnet.ro, prevederile Legii 127/2019 sunt în analiză, iar prevederile care nu afectează sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii vor fi incluse în noua lege. Astfel, noua lege își propune să introducă o nouă formă de calcul bazată pe numărul de puncte obținut de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității.

Aceasta urmărește să corecteze o parte din inechitățile sistemului public de pensii, cu ajutorul eliminării indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.

Se va crea, astfel, o nouă formulă de calcul a pensiei, al cărei principiu de calcul este produsul dintre numărul total de puncte și valoarea unui indicator de pensie, fiind un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar, care ar oferi predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor. Mai mult decât atât, legea respectivă va stabili ca toate dosarele de pensii aflate în plată să fie evaluate, pentru ca a putea fi recalculate. Astfel, va avea loc o majorare de pensii, însă vizate de creștere vor fi, în mare parte, cele mici.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citește și: Anunț important despre pensii, pentru milioane de români! “Urmărim să fim un sprijin real pentru cei peste 2,2 milioane de români!”

Schimbări privind legea pensiilor [Sursa foto: freepik]

De asemenea, se vor adopta măsuri pentru stimularea rămânerii în activitate și creșterea voluntară a vârstei standard de pensionare, până la 70 de ani. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru sexul masculin este de 65 de ani, iar pentru femei crește eșalonat până în anul 2030, până la 63 de ani. Totodată, cu ajutorul noii legi, se are în vedere asigurarea viabilității financiare a Pilonului II al sistemului de pensii, prin creșterea contribuțiilor la acest pilon de pensii. În prezent, se poate descoperi foarte rapid data de pensionare, indiferent că este vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parțial sau pensie pentru limita de vârstă. Pentru a vedea acest lucru, trebuie accesat site-ul Casei Naționale de Pensii Publice pentru a completa data nașterii și sexul, iar mai apoi se va afla data exactă a pensionării.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Anunț important despre pensii, pentru milioane de români! “Urmărim să fim un sprijin real pentru cei peste 2,2 milioane de români!”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină