Raporturile OMS în legătură cu situația școlilor dau orice supoziție peste cap. Ce decizii au fost luate.
Se preconizează o răsturnare de situație în ceea ce privește situația școlilor din România. Elevii și profesorii așteaptă cu sufletul la gură să afle ce se va întâmpla după data de 8 februarie și se pare că ultimele studii dau totul peste cap.
Organizația Mondială a Sănătății a adunat informații și a realizat noi studii cu privire la rolul copiilor în pandemia de Coronavirus. Se pare că școlile s-ar putea redeschide fără probleme, chiar dacă sfârșitul pandemiei este departe de a fi anunțat.
OMS a generat un raport săptămânal potrivit căruia școlile nu au fost un factor principal de răspândire a coronavirusului.
Potrivit studiilor OMS, școlile au devenit focare de transmitere a noului coronavirus doar în situații excepționale. Acest lucru s-a întâmplat atunci când măsurile de protecție au fost ignorate cu desăvârșire.
Citeste si: Raed Arafat anunță ce se va întâmpla după 8 februarie! Se ridică restricțiile?
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Concluziile care s-au desprins în urma studiilor realizate în anul 2020 se referă la faptul că școlile au fost de fapt oglinda situației epidemiologice a comunității de care aparțin. Astfel că, atunci când rata de infectare la nivel comunitar este scăzută, elevii și centrele de învățământ nu devin focare de infecție.
Probleme în cazul învățământului secundar
Învățământul primar și cel secundar se află însă într-o situație distinctă.
În cazul învățământului secundar se impune intensificarea măsurilor restrictive. Astfel, se evită contactul adolescenților în afara spațiului de învățământ.C opiii și adolescenții cu vârste sub 18 ani au reprezentat doar 8% din numărul infectărilor cu noul coronavirus, potrivit cifrelor OMS, la nivel mondial aceștia reprezentând 29% din populația globului.
Citeste si: Raed Arafat, decizie radicală! Românii, în carantină pentru 14 zile!
Raporturile OMS confirmă, de asemenea, faptul că tinerii sub 18 ani intrați în contact cu virusul prezintă simptome ușoare sau sunt chiar asimptomatici în majoritatea cazurilor, deci aceștia nu reprezintă un vector de răspândire a virusului SARS-Cov-2. Totodată, probabilitățile ca minorii să prezinte simptome severe, să fie spitalizați sau chiar să fie răpuși de virus sunt minime, deci școlile ar putea fi redeschise fără probleme, chiar în plină pandemie.